Főoldal / Hírek / Érdekességek / Miért veszélyes, ha másnaposan sportolunk?

Érdekességek

Miért veszélyes, ha másnaposan sportolunk?

2018.06.18

Nemcsak hogy másnaposan nem tanácsos sportolni, hanem egyáltalán nem lenne szabad annyit inni, hogy az ember másnapos legyen. Ez ugyanis az alkohol túladagolásának az egyik tünete. A méregtelenítés negatív hatással van minden edzéshez kapcsolódó élettani folyamatra. Ez az állapot rendszerint 16-20 órával a részegség után jelentkezik.

Másnaposság esetén romlanak a kognitív funkciók, valamint csökken a neuro-muszkuláris (ideg-izom) működés, csökken az erő, rosszabb lesz a koordinációt. Mindezen élettani folyamatok mellett a szénhidrátok nagyobb mértékű felhasználása történik (fokozott acidózis vagyis savasodás), valamint az EKG (szív elektromos működése) is megváltozik.

Nagymennyiségű alkoholfogyasztás után magasabb pulzusszámmal és az alkohol által okozott dehidratációs állapottal is számolnunk kell, ha edzeni megyünk.

De akkor mégis mit tegyünk másnaposan, hiszen mi komoly sportolók vagyunk?!

Hát, nem az a legény a gáton, aki így is „túléli” a kemény edzést, hanem aki pihen, megfelelő mennyiségű folyadékot fogyaszt és gyümölcsöt, valamint zöldséget eszik.

Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a másnaposság az anyagcsere megváltozásának következményeképpen növeli az izomkárosodás kialakulásának valószínűségét az acidózis miatt.

Amennyiben csupán pár pohárral iszunk többet és pusztán egy kicsit fáradtabban fekszünk le aludni, mit tegyünk?

Ebben az esetben csak enyhe másnaposság jelentkezik, mely során könnyed fizikai aktivitást lehet végezni (séta, laza úszás, biciklizés, stb.). A lényeg, hogy figyeljünk oda a megfelelő hidratációra és vízháztartásunk egyensúlyára.

www.sportlife.es
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu