Főoldal / Hírek / Érdekességek / Miért fontos a szülés utáni rehabilitáció?

Érdekességek

Miért fontos a szülés utáni rehabilitáció?

2018.02.28

Terhesség alatt, majd szülés után a szervezet számos átalakuláson megy keresztül. A test súlyának, súlypontjának megváltozása miatt a gerinc fiziológiás görbületei is átalakulnak, ami a testtartásra is hatással lesz. Ezeket a változásokat az izmok, ízületek is megérzik. A szülés után a kisgyermek ölben tartása, emelgetése, szoptatása, mind egyirányú terhelést jelent az izmok számára, ami előbb-utóbb fájdalmat okoz. Ezek a problémák általában egyszerűen kezelhetőek.

Ezek a sokszor kellemetlen változások kiküszöbölésére tökéletes megoldás lehet a szakszerű gyógytorna.

ÉS miben tud segíteni a gyógytorna?

- a szétnyílt hasfal (rectus diastasis) kezelésében,

- a derékfájdalom megszűntetésében,

- a feszes nyakizmok megnyújtásában,

- a vállfájdalmak csökkentésében,

- az állóképesség növelésében,

- a helyes testtartás megéreztetésében.

A gyógytornász a rehabilitáció kezdetén először egy általános mozgásszervi vizsgálatot végez. Ezután egyénre alakítva kidolgozza azt a mozgásterápiát, melynek segítségével helyreállítja az izmok megbomlott egyensúlyát, helyes testtartást alakít ki és folyamatosan szem előtt tartja a kismama terhelhetőségét. Mindezen folyamatok hatására az állóképesség is növekedni fog.

De mi a helyzet a gátizmokkal?

A várandósság és szülés után a medencefenék gyengülhet, melynek következtében hüvelyfali gyengeség, a vizelet elcsepegése, és a méh előesése is gyakori panasz lehet, amely tünetek a későbbi házaséletre is rossz hatással lehetnek. Ezért ajánlják már a hüvelyi szülés előtt a kismamáknak az intim vagy medencefenék torna elkezdését. A torna mellett léteznek más megoldások is, mint például a hüvelybe helyezhető különböző súlyú fémkúpok, illetve bio-feedback eszközök (ez utóbbiak az érintett izmok működéséről nyújtanak információt).

Tehát ne hanyagoljuk el testünk egészségének mielőbbi visszaszerzését, és erre az egyik legjobb segítség egy szakképzet gyógytornász igénybevétele. Mint minden fizikai aktivitásban, itt is nagy jelentősége van a rendszerességnek és a fokozatosságnak.

www.szuloklapja.hu

www.facebook.com




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu