Főoldal / Hírek / Érdekességek / Miért érdemes lezuhanyozni, mielőtt bemegyünk az úszómedencébe?

Érdekességek

Miért érdemes lezuhanyozni, mielőtt bemegyünk az úszómedencébe?

2018.07.06

Nem csak azért, hogy ne az uszoda vízét használjuk mosakodásra vagy elkerüljük a hirtelen meleg testtel való vízbemenetelt!

Itt van a nyár és sokan igyekszünk szabadidőnkben a napsütést valamilyen vízparton kiélvezni. Aki úszómedencébe megy, kövesse a kiírást és használja a zuhanyt mielőtt betenné a lábát a vízbe. Ez nem pusztán a higiéniás előírásoknak való megfelelés miatt előnyös, hanem saját magunkat is megvédjük.

Michele Hlavsa, az Amerikai Egyesült Államok Epidemiológiai, Betegségellenőrzési és-megelőzési Központjának munkatársa részletesen elmagyarázta, miért kellene zuhanyozni a medencébe mártózás előtt.

 A bőrünkön levő nitrogén ugyanis a medencében fellelhető klórral érintkezve kémiai folyamat útján klorogént (a Neomagnol fertőtlenítőszer hatóanyaga) fog képezni. Ennek viszont az lesz a következménye, hogy az uszoda vizében kevesebb lesz a klór mennyisége, ami miatt csökken a kórokozók elleni védőhatás is.

Ezen kívül a klóraminok miatt lesz igazából a medencének a jellegzetes, köznyelvben "klóros" szagnak nevezett markáns érzete, valamint a bőr irritációjáért és a vöröses szemekért is ez a kémiai vegyület lehet a felelős.

 Valójában a tiszta medencének nincsen szaga. Ennek kapcsán végeztek Hollandiában egy vizsgálatot, mely során megállapították, hogy 60 másodperccel a fürdést követően már felszabadul a nitrogén a vízben.

Ezért ne felejtsünk el megállni az úszás előtt a zuhany alatt és persze használjuk is!

 

www.sportlife.es
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu