Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mi is az a hirtelen szívhalál?

Érdekességek

Mi is az a hirtelen szívhalál?

2018.02.27

A hirtelen szívhalál, angolul „sudden cardiac death” gyakran „SCD” néven emlegetett váratlan, természetes (nem erőszakos) halál, amely az első tünetektől számított hat órán belül következik be. Ne gondoljunk viszont arra, hogy minden hirtelen halál hátterében szív probléma van. Amerikában például a 14-21 év közöttiek hirtelen halálának oka pusztán 30%-ban kardiológiai eredetű.

De mennyi ebből a sport közben kialakuló SCD?

Az Egyesült Államokban kevesebb, mint 20 embert érint évente. Ez nagyon kevés főleg ahhoz képest, hogy több millióan sportolnak az USA-ban. Annak valószínűsége, hogy egy egészséges emberben sport közben kialakuljon a hirtelen szívhalál nagyon alacsony. Világszerte 200 000 fiatal sportolóból egyet érint a hirtelen szívhalál, vagyis az esély 1:200 000-hez

A háttérben álló okok különbözőek és korosztályonként is változóak. A fiataloknál leggyakrabban genetikai, tehát öröklött tényezők lehetnek, valamint kardiomiopátia (szívizomcsökkenés) és szívizomgyulladás a fő okok.

A felnőtt korosztályban leggyakrabban koszorúér problémák vagy aritmia (szívritmus zavar), esetleg kardiomiopátia áll a hirtelen szívhalál hátterében.

Az orvosi szűrővizsgálatok elengedhetetlenek, hogy kiderítsük az SCD hátterében álló rizikótényezőket és így csökkenthető legyen a hirtelen szívhalál előfordulása.

Az Egyesült Államokban az utóbbi 30 évben az edzés, sportolás közben megkövetkezett halálozási ráta jelentősen csökkent. Egy vizsgálatsorozat megállapította, hogy 65 hónap alatt rögzített 2 935 edzés alatt nem következett be halál, amely összesen 374 798 óra mozgást jelentett, pontosan 2 726 272 km sétát és futást. Egészségügyi komplikációk 100 000 órára vetítve csupán két nőt és három férfit érintettek. Egy másik vizsgálat szerint 57 000 Marathon futás alatt egy esetben következett be hirtelen szívhalál.

Egy másik 12 éves, után követéses vizsgálatban pedig arra világítottak rá, hogy a heti 5 alkalom edzésnél heted annyi esély van az SCD-re, mint a heti egy alkalommal edzők körében.

 

 

Összefoglalva megállapítható, hogy milyen okok állhatnak a háttérben:

  • Genetikai hajlam
  • Ájulás – hirtelen fellépő mellkasi nyomás edzés közben
  • Szokatlanul kemény edzés
  • Kísérő pszichológiai stressz
  • Extrém magas hőmérséklet
  • Nagymértékű statikus izomerő alkalmazása
  • Nem megfelelően kipróbált gyógyszer, illetve étrend-kiegészítő alkalmazása
  • Nem megfelelőn megválasztott étrend és folyadékfogyasztás

Scott K. Powers és Edward T. Howley (2018) Exercise Physiology Theory and Application to Fitness and Performance, Wolters Kluwer

William D. McArdle, Frank I. Katch, Victor L. Katch (2015) Exercise Physiology, Wolters Kluwer
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu