Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mi az a Scheuermann kór?

Érdekességek

Mi az a Scheuermann kór?

2017.04.19

A diagnózis felállításához a fizikális vizsgálat mellett röntgenfelvétel is szükséges. A röntgenfelvételen jellemző az ék alakú csigolyák, az egyenetlen zárólemezek, és a Schmorl-csomók (a porckorongok az egyenetlen zárólemezen benyomatot képeznek) megléte.

A betegség lefolyása:

A Scheuermann-kór hanyag tartással kezdődik, általában fájdalom nélkül. A gyermek fáradékonyabb lehet. Ebben a stádiumban a testtartás még aktív izomerővel korrigálható. Később az érintett gerincszakasz veszít mobilitásából, merevvé válik, ekkor más a fokozott görbület aktívan nem korrigálható. Sok esetben megjelenik a fájdalom. A növekedés befejeztével a deformitás rögzül, a fájdalom egyre gyakoribbá válhat.

Terápia:

A betegség kezelésében kiemelkedő szerepe van a gyógytornának, melyet javasolt a lehető leghamarabb elkezdeni. A gyógytorna célja a helyes testtartás megtanítása, a csökkent mobilitású gerinc kezelése, és a csigolyák tehermentesítése. Szükséges az izomerő egyensúly helyreállítása, a deformitás miatt megrövidült izmok nyújtása, a gerinc stabilizálásában résztvevő izmok erősítése. Súlyos esetben fűzőre is szükség lehet. Viselése mellett a rendszeres gyógytorna elengedhetetlen, hiszen a fűző csökkenti az izmok aktivitását.

 

https://www.facebook.com
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu