Főoldal / Hírek / Érdekességek / Már heti egy kiadósabb kocogással a hosszabb életért!

Érdekességek

Már heti egy kiadósabb kocogással a hosszabb életért!

2020.01.31

A kocogás a legnépszerűbb szabadidős, valamint egészségügyi céllal alkalmazott mozgásforma. A prevenciós hatásáról szóló nézetek ugyanakkor ellentmondásosak.

Egy átfogó tanulmány során, ahol 232 149 embert vontak be a meta-analízisbe a kocogás mennyiségének az összefüggését vizsgálták a halálozással. Az 5,5 és 35 év közötti vizsgálati időszakban 11%-a halt meg a résztvevőknek.

Azok, akik rendszeresen hetente legalább egyszer egy kiadósat kocogtak, azok esetében az összes elhalálozás, a szív-keringési és a rák betegségek esetében 27%, 30% és 23%-kal fordult elő kisebb arányban, mint azoknál, akik nem mozogtak még ennyit sem hetente.

A statisztikai vizsgálatok nem támasztották alá az összes halálok és a joggingolás időtartama közötti mennyiségi összefüggést, vagyis aki többet futott, azoknál nem volt kisebb ez az arány. Ez érintette a heti rendszerességet, a gyakoriságot, az intenzitást és az időtartamot is.

Figyelemre méltó azonban, hogy már heti egy alkalommal 9km/h körüli sebességgel végzett 50 perces joggolás csökkenti a halálozási kockázatot.

A további futásmennyiségek nem jelentettek csökkenést a halálozásban. A szerzők ugyanakkor megemlítették bizonyos korlátozó tényezőit ennek az átfogó tanulmánynak. Ilyen például a saját bevallás alapján történő eredmények és nem a fizikai aktivitás hatására bekövetkező változások figyelembevétele, valamint az, hogy pusztán a kardiovaszkuláris és a rákos megbetegedéseket vették figyelembe. A következtetés viszont az, hogy már a kis mennyiségű joggolás is pozitív egészségügyi hatással rendelkezik.

Megjegyzés: A joggolás mennyisége és a halandóság közötti összefüggéseket lehet, hogy azért nem lehetett bizonyítani, mivel a vizsgálatba kevés rendszeresen sokat sportolót sikerült bevonni.

zeitschrift-sportmedizin
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu