Főoldal / Hírek / Érdekességek / A magaslati edzés hatása. Mi változik a magasság növekedésével?

Érdekességek

A magaslati edzés hatása. Mi változik a magasság növekedésével?

2023.10.31

Aki a tengerszint felett tartósan jóval magasabban körülmények között tartózkodik, annak növelésével számos különleges tulajdonságot is figyelembe kell vennie.

1.      Ingadozó hőmérséklet: A hőmérséklet 1000 m-enként kb. 6,5°C-kal csökken, és a magasságban nagyobb ingadozásoknak van kitéve. Délután és május-júniusban nagyobb a különbség a tengerszinthez képest. Télen a hőmérséklet nem csökken annyit, mint a magasság növekedése. Akár inverziós időjárási viszonyok is előfordulhatnak, amikor a tengerszint feletti magasságban melegebb légrétegek helyezkednek el a hidegebbek felett.

2.     Sugárzás: Mivel vékonyabb a levegőréteg, amely képes elnyelni a sugárzást, annál inkább megnő például az UV-sugárzásnak való kitettség.  Ezt még tovább erősíti a jégről és a hóról való visszaverődés. Ezért fontos odafigyelni arra, hogy aki ilyen körülmények közé kerül védje meg magát a napégéstől és a hóvakságtól.

3.     Száraz levegő: A magassággal a vízgőz nyomása is csökken, mivel a hideg levegő egyébként is kevesebb nedvességet tárol, a levegő, amit belélegzünk, nagyon száraz. Hegymászás közben akár 6 liter folyadékot is veszíthetünk naponta a bőrön és a légzésen keresztül. A helyzetet rontja, hogy a szomjúságérzet is csökken. Ezért különösen fontos, hogy eleget igyunk.

4.     Csökkentett levegősűrűség: Az alacsonyabb levegősűrűség sokszor inkább előnyt jelent, egyrészt a sprint, az ugró és a dobó szakágakban, esetükben jobb teljesítmény érhető el, másrészt csökken a légzés munkája. Ez lehetővé teszi a nagyobb, akár 200 l/perc maximális percventillációs mennyiséget is.

5.     Alacsonyabb légnyomás: Ez a legdöntőbb különbség. Mert a légnyomás növekedésével az oxigén parciális nyomása is csökken. Az oxigén parciális nyomását úgy számítjuk ki, hogy a légnyomást megszorozzuk az oxigén térfogati hányadával. Tengerszinten 1013 hPa légnyomás mellett az oxigén parciális nyomása megközelítőleg 212 hPa. Mivel az oxigéntartalom a magassággal nem változik, az oxigén parciális nyomása a légnyomással arányosan csökken, például az ausztriai Zugspitzénél, ahol a légnyomás 693 hPa, csak 145 hPa körül van, ami a tengerszinti érték kétharmada.

Hogyan reagál a szervezet az oxigénhiányra?

A szervezet igyekszik kompenzálni az oxigénhiányt, és oly módon próbál alkalmazkodni hozzá, ami legegyszerűbben a „harc az „oxigénért” kifejezéssel foglalható össze. Az oxigénhiány (hipoxia) miatt a légzőközpont irritált, a hiperventilláció fokozódik. Ezenkívül aktiválódik a szimpatikus idegrendszer működése, ami kiszélesíti a légutakat és így növeli a perctérfogatot.

Hogyan alkalmazkodik a szervezet a megváltozott körülményekhez?

2-4 nap elteltével a szervezet kezd alkalmazkodni az új körülményekhez. A hiperventiláció mellékhatása a vér pH-szint emelkedése. A szervezet ezt egy úgynevezett pufferrendszeren keresztül ellensúlyozza a bikarbonát kiválasztásával. A szövetek oxigénfelhasználásának javításával a szervezet jobban tudja hasznosítani a rendelkezésre álló kisebb mennyiségű oxigént. Ennek alapján jobb lesz a kapillárizáció, valamint az izomsejtek enzimatikus, (a biokémiai folyamtaokat elősegítő, azt meggyorsító, általában fehérjék) szinten is adaptálódnak, megnövekszik a vér termelődése. A hemoglobin (az oxigénszállításért felelős vörös vértestek) kezdeti növekedését a csökkent plazmatérfogat okozza. A hemoglobin tömegének tényleges növekedése csak néhány hét magasságban való tartózkodás után következik be, majd az alkalmazkodás eredményeként a perctérfogat visszatér a normál értékre, de a légzési teljesítmény tartósan emelkedett marad.

Hogyan működik a magassági edzés?

Ha valaki több héten keresztül a tengerszint feletti magasságban edz, esetében a megnövekedett hemoglobin tömeg javítja a maximális oxigénfelvételt (VO2max) és ezáltal az állóképességet. De más adaptációk, mint például a jobb kapillárisképzés és az izomanyagcsere változásai is teljesítményfokozó hatással bírnak. Megfelelő időben történő használat esetén a magassági edzés jobb teljesítményt eredményez. A magassági edzés azonban nem mindenki számára alkalmas: vannak úgynevezett „nem reagálók” is, akiknek nem haszna származik belőle.

Szerkesztői megjegyzés: Az utóbbi években az élsportban egyre nagyobb teret hódít a mesterséges magaslati akklimatizáció. Léteznek kimondottan olyan magaslati szobák, edzőtáborok, ahol a lakó szobákban, edzőtermekben mesterségesen lehet alacsonyabb oxigénszintet generálni. Ezeket jellemzően, az általában magaslati edzőtáborozó állóképességi sportolók, például országúti kerékpárosok, kajakosok, evezősök, úszók használják.

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu