Főoldal / Hírek / Érdekességek / LIFTMENTES NAP április 27/ NO ELEVATORS DAY ÁPRILIS 27

Érdekességek

LIFTMENTES NAP április 27/ NO ELEVATORS DAY ÁPRILIS 27

2022.04.27

Az elmúlt évtizedekben a fizikai hipoaktivitás/inaktivitás szintjének folyamatos és gyors emelkedése figyelhető meg a föld szinte minden országában, melynek következtében számos, olyan úgynevezett civilizációs betegség kialakul ki, - ami egyébként megelőzhető lett volna a rendszeres fizikai aktivitás révén. Ezt az állítást számos tudományos elemzés, vizsgálat eredménye is alátámasztja.

Ezek a bizonyítékok egyértelműek és megerősítik azt a már régóta hangoztatott álláspontot, hogy bármilyen egyszerű módon is, de elő kell mozdítanunk az aktív életmód népszerűsítését, illetve előmozdítását.

A LIFTMENTES NAP vagy a NO ELEVATORS DAY is egy módja annak, hogy felhívjuk az emberek figyelmét egy egyszerű és könnyen hozzáférhető lehetőségre, annak érdekében, hogy fizikailag aktívak legyenek.

Ezért a világ számos országában, - így Magyarországon is - 2022. április 27-én ismét arra biztatjuk az embereket, hogy gondoljanak a lépcsőkre, mint vonzó, szórakoztató és hasznos eszközre, ahelyett, hogy a liftet használnák feljutni az első, a második, de akár a tizedik emeletre is.

Mit kell ehhez tenni?

- Gondoljon mindenki úgy a lépcsőre, mint a testmozgás hasznos és olcsó eszközére.

- Legyünk kreatívok és találjunk ki a lépcső használatának igénybevételével különböző edzésprogramokat.

Miért kell így cselekednünk?

Mert a rendszeres fizikai aktivitás bizonyítottan segít a nem fertőző betegségek megelőzésében, kialakulásában és kezelésében, például a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség, az emlő- és vastagbélrák. Segít, hogy megelőzzük/megakadályozzuk a magas vérnyomást, a túlsúlyt és az elhízást, javítsuk - az elmúlt évek történései miatt, amúgy is megtépázott - mentális egészségünket, így is javítva az életminőségünket és a jól-létünket.

Amellett, hogy a fizikailag aktív életnek többszörös egészségügyi előnyeivel számolhatunk, a fizikai aktivitás elterjedésével az aktív társadalmakban további gazdasági megtérüléssel számolhatunk, hiszen így minimalizálhatóak a kényelmi beruházások csökkentése révén a fosszilis tüzelőanyagok használata, amelynek következtében tisztább levegőjű környezetben élhetünk és kevésbé lesznek zsúfoltak útjaink és biztonságosabb lesz közlekedésünk.

Ezek eredmények nagymértékben összefüggenek a politikai prioritásokkal, közös céljainkkal a fenntartható fejlődés elérése érdekében.

Mit kell tennünk a fizikai aktivitás növelése érdekében?

A rendszeres fizikai aktivitást sok helyen lehet gyakorolni, űzni és szerencsére mindezt különböző és olcsó módokon: gyaloglás, kerékpározás, úszás, de a sport és a kikapcsolódásnak vannak egyéb formái is (például tánc, jóga, Thai chi). A fizikai aktivitást a munkahelyen és otthon, a ház körül is lehet végezni. A fizikai aktivitás minden formája segít az egészségügyi hatások elérésében, ha rendszeresen, és elegendő időtartammal és intenzitással végzik, mert tudjuk 

a

MOZGÁS= EGÉSZSÉG

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu