Főoldal / Hírek / Érdekességek / Leszokni a dohányzásról sporttal

Érdekességek

Leszokni a dohányzásról sporttal

2016.04.25

Kérdések és válaszok a dohányzásról

Az AECC (Rákellenes Spanyol Liga) szakértője válaszol azokra a kérdésekre, amelyek a dohányzásról való leszokás kapcsán fel szoktak merülni:

Le lehet szokni a cigarettáról, a nélkül, hogy meghíznánk? Igen. Amikor egy dohányos leteszi a cigarettát anyagcsere folyamatainak ritmusa normalizálódnak. Emiatt elképzelhető körülbelül három kilogrammos súlygyarapodás, ennek oka, hogy a dohányzásról leszokni kívánnók, kezdetben több kalóriát vesznek magukhoz (többnyire a szorongás miatt). A sport, a fizikai aktivitás növelése éppen megfelelő ennek a jelenségnek az ellensúlyozására. Mindenestre mindig egészségesebb pár kilót felszedni, mint tovább folytatni a dohányzást és számolni annak a következményeivel.

Megpróbáltam leszokni a dohányzásról és sikerült egy pár hetet cigi nélkül kibírni, de újrakezdtem a székrekedési problémáim miatt. Tehetek ellene valamit? Igen. A nikotin serkenti, stimulálja az emésztőrendszert. A leszokás után a beleknek vissza kell állnia a normális fiziológiai állapotra és ez alatt idő alatt fennállhat székrekedés. Ennek ellensúlyozására segíthet a sok folyadék bevitel, a több gyümölcs és zöldség, valamint teljes kiőrlésű gabona fogyasztása.

Mikor károsabb a dohányzás: egy megterhelő edzés után, vagy ha nem végeztünk fizikai aktivitást? Cigarettázni mindig káros. Az edzés utáni dohányzás viszont jóval több kárt okozhat.

Rákot állapítottak meg nálam? Ez a megfelelő időpont arra, hogy leszokjak? Általában a szakemberek azt javasolják, hogy a dohányzás abbahagyására válasszon egy pozitív pillanatot az életében, amikor nincs ok az aggodalomra és van rá külön idő, hogy leszokjunk. A rák diagnózisa nagyon erős ok az aggodalomra, de lehet ösztönző hatása is a leszokásra, hiszen ennél a diagnózisnál nagyobb indokot az életben nehezebb találni.

A legnehezebb, nem a dohányzás abbahagyása, hanem nem visszaesni. Hogyan kerüljem el a visszaszokást? Az a személy, aki már tett kísérletet a dohányzás abbahagyására nagyobb valószínűséggel lesz sikeres a következő alkalommal. A legfontosabb, a visszaesésünk okának megértése, a függőségünk megállapítása, valamint hogy egy szál cigarettát se szívjunk el miután letettük káros szenvedélyünket.

 

 

A fizikai aktivitás pozitív hatásai, főleg a már a dohányzásról sikeresen leszokott embereket érdekli.

 Dr. Salvador E. az ‘El Desafío de dejar de fumar’ című könyv szerzője több mint 20 éve foglalkozik dohányzás kezelésével és összeállított egy listát, amelyben leírja, hogy miért jó sportolni, amikor abba akarjuk hagyni a dohányzást.

 •Segít a kalóriák elosztásában és fenntartani az ideális testsúlyt.

•Csökkenti koleszterin szintet és az arteriális nyomást.

•Ellazítja az izmokat.

•Csökkenti azt a nyomásérzést, amelyet a cigaretta hiánya okoz.

•Olyan terhelés, amely miatt nem gondolsz annyit a cigarettára.

•Egy kevésbé érzékeny stádiumba segít át.

•Jó közérzetet ad.

•Segít abban, hogy jobban érezzük magunkat és lelkileg épít.

•Antidepresszáns hatása van.

•Segít az alvatlanság elmulasztásában és a jó alvásban.

http://www.sportlife.es
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu