Főoldal / Hírek / Érdekességek / Lehet a szoptatás ideje alatt futni, sportolni, mozogni?

Érdekességek

Lehet a szoptatás ideje alatt futni, sportolni, mozogni?

2017.09.27

Összefér a korábban megszokott szabadidős futás iránti érzett elkötelezettség és szenvedély, amikor pár hónapos a csemeténk és – remélhetőleg - még szoptatjuk?

 

Egyre több olyan szoptatós kismamát látni az utcákon, akik miután felépültek szülés után elkezdenek ismét futni, hogy testük a legjobb formába kerüljön és visszanyerjék régi alakjukat. Felmerül a kérdés: van ennek veszélye a csecsemőre nézve?

A válasz egyértelmű: nincs, sőt pont ellenkezőleg: a futás segíti a tejképződést anélkül, hogy annak minőségére hatással lenne.

A prolaktin nevű hormon a szoptatás alatt nélkülözhetetlen a tejképződésben, fizikai aktivitás hatására pedig jelentősen felszaporodik ennek termelődése. Azonban nagyon fontos tényező, hogy a sportoló mindig megfelelően hidratált állapotban legyen, erre a szoptató kismamáknak még jobban oda kell figyelniük.

A szakemberek szerint közvetlenül szoptatás után kell sportolnia és nem fordítva. Amennyiben sportolás után szoptat a kismama a tej íze változhat, a tápértékét viszont nem befolyásolja.

Nagyon fontos kihangsúlyozni a különlegesen jó minőségű sportmelltartó használatát. Ez garantálja a védelmet, biztosítja az egészséges laktációs folyamat fennmaradását és megakadályozza az emlő izmokat érintő lehetséges rendellenességek kialakulását.

Vagyis már a szülés után nem sokkal, megfelelő ellenőrzés mellett elkezdhetünk futni, sportolni, mozogni, természetesen csak mértékkel és odafigyelve bárminemű a megszokottól eltérő negatív jelenségre. A magas intenzitású élsporttal azonban természetesen még várjunk!

www.sportlife.es
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu