Főoldal / Hírek / Érdekességek / Szex-el és küzdősporttal a fejfájás ellen? (második rész)

Érdekességek

Szex-el és küzdősporttal a fejfájás ellen? (második rész)

2018.04.04

Küzdősporttal erősödni a fájdalom ellen

Deszkákat és téglákat darabolni puszta kézzel? - nem éppen fejfájós emberként képzeljük el a küzdősportolókat. Ez az a mozgásforma, ami köztudottan a fájdalomtűrést edzi. Pont ezért vizsgálták a neurológiai hátterét a fájdalomtűrés erősítésérét célzó küzdősport edzést. 

A 100 megkérdezett sportoló szerint a fájdalomküszöb edzésének köszönhetően csökkent az intenzitása és erőssége is a fájdalmaknak. A vizsgálati személyek érzékelték a fájdalmat, de annak károsító hatását nem. A résztvevők a kart és a lábat célzó fájdalomtűrő képességet edző programon vettek részt.

A kutatók végül azt tapasztalták, hogy a fájdalomtűrés nem csak az edzésben résztvevő testtájakon, hanem a fejfájást is csillapította.

 

Lazítógyakorlatok, a fájdalom kialakulásának megelőzésére

Természetesen nem kell mindenkinek téglát darabolnia, mivel a leggyakrabban a stressz áll a fejfájás hátterében. Jók az olyan gyakorlatok is, amelyek a „Tai Chi” és a „Qi Gong”-ban fedezhetőek fel. Mivel az ember a gyakorlatra koncentrál, sokszor már ez elmulaszthatja a kellemetlen érzést, ezzel megtanuljuk nem komolyan venni a fájdalmat. 

A „Tai Chi” leépíti a stresszt és a feszültséget

Egy amerikai vizsgálatban 15 héten keresztül „Thai Chi -ztek” a résztvevők és a programnak köszönhetően nem csak a fejfájás csökkent, hanem pszichésen és fizikailag is jobban érezték magukat. Ezzel a vizsgálattal tulajdonképpen a fájdalomcsillapító gyógyszereket tudták egy olcsóbb és mellékhatásoktól mentes módszerrel helyettesíteni. A speciális mozdulatokat el tudja sajátítani az ember, amelynek köszönhetően az életminősége is javulhat.

 

Szeretkezéssel a fejfájás ellen

Ezzel a kijelentéssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, de ami bizonyos, hogy egy Észak Illionis-i egyetemi vizsgálatban a tartósan fejfájós résztvevőknél az orgazmus 50%-al csökkentette ezt a kellemetlen érzést. Olyan ember viszont, akinek romlott a fejfájás panasza a szex hatására csak nagyon kevés volt.

Ez a 2001-es észak-amerikai vizsgálat az egyedüli, amely a migrén és a szexuális együttlét összefüggéseit keresi. Egy német neurológus szerint az endorfin (az agyban termelődő neurotranszmitter, ingerületátvivő anyag, ami csökkenti a fájdalomérzetet a testben, és akár euforikus élményt is képes kiváltani) és az ellazulás állhatnak igazából a háttérben.
 

A migrén fokozza az örömöt

Egy szintén Egyesült Államokbeli kutatásban arra világítottak rá, hogy a migrénes fejfájósok jobban igénylik a nemi együttlétet, mint azok, akik fejfájásának hátterében a feszültség áll. Erre a jelenségre a szerotonin hormon szintben találtak választ, amely vegyi anyag összefüggésben van a nemi vágyakkal és a migrénnel is. Minél magasabb a vérben a szerotonin szint, annál kevesebb az inger a szexre. Mivel a migréneseknek alacsonyabb a szerotonin szintjük, magasabb igényük van a nemi együttlétre.


focus.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu