Főoldal / Hírek / Érdekességek / Kóros elhízás? Sok minden függvénye 1. rész

Érdekességek

Kóros elhízás? Sok minden függvénye 1. rész

2018.11.25

A német társadalom (is) egyre elhízottabb, sokat tölt ülő helyzetben és egyre kevesebbet mozog. A magyar lakosság ebből a szempontból még rosszabb helyzetben van.

A Robert Koch Intézet jelentésében az elhízást népbetegségnek nevezte, állítását azzal indokolva, hogy a felnőttek felére jellemző a túlsúly. A megoldás érdekében a különböző orvosi diszciplínáknak össze kell dolgoznia az intézet megállapítása szerint.

A WHO a túlsúlyt 30-as vagy annál magasabb BMI-nél állapítja meg. A BMI a testtömeg (kg) osztva a testmagasság méterben kifejezett négyzetével (m2). A továbbiakban három kategóriára osztották a BMI alapján a túlsúllyal küzdőket:

  1.  BMI ≥ 30,
  2.  BMI ≥ 35,
  3.  BMI ≥ 40.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a túlsúllyal küzdő férfiak esetében hétszer, míg a nőknél 14-szer nagyobb eséllyel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség. Hasonlóan érinti a depresszió kialakulását, a koszorúerek, a rák, a máj, a vesék és az ízületek megbetegedéseit a túlsúly. Bizonyos gyógyszereket nagyobb dózisban kell adni a 30-as BMI felett rendelkező embereknek, és több fertőzés erősebben jelentkezik náluk.

Ehhez még szükséges megemlíteni, hogy az életkor emelkedésével a gyulladási folyamatok is aktiválódnak, amely számos betegség kialakulásának a hátterében állhat („Inflammaging”). Az elhízás ezeket a folyamatokat még gyorsítja, mivel a gyulladást serkenti és gyorsítja a zsírsejtekben különböző mechanizmusok útján.      

Különösen károsak az anyagcserezavarok, amelyek közül a metabolikus szindróma bizonyíthatóan állhat a hasi elhízás hátterében. A betegséget az éhezési vércukorszint, a triglicerid a vérnyomás és a megemelkedett HDL koleszterin jelezheti. Ezen tünetek kombinációját halálos négyesként emlegetik a szakirodalomban. Túlsúly esetén megnő az arterioszklerózis kialakulásának rizikója, amelynek halálos kimenetele is lehet.

A tünetek súlyossága és a végzetes következmények miatt mindenképpen kell mind társadalmi, mind pedig orvosi szinten foglalkozni az elhízással.

Magyarországon a Mozgás=Egészség Program keretében a Magyar Sporttudományi Társaság is foglalkozik a mozgásszegény életmód és az elhízás, illetve az idézett cikkben említett betegségek kapcsolatával, azok megelőzési lehetőségeivel. 

https://www.zeitschrift-sportmedizin.de/multimodale-ansaetze-in-der-adipositas-therapie/
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu