Főoldal / Hírek / Érdekességek / Koronáriás szívbetegség a megfelelő edzés csökkentheti az elhalálozás kockázatát

Érdekességek

Koronáriás szívbetegség a megfelelő edzés csökkentheti az elhalálozás kockázatát

2020.05.11

A stabil koronáriás szívbetegség megelőzésének és kezelésének alapvető pillére a megfelelő mértékű napi fizikai aktivitás, a sport, ebben a kardiológusok és a sportorvosok világszerte egyetértenek. A javaslatok ugyanakkor az optimális intenzitás és sűrűség tekintetében eltérőek. Ennek a hiánynak a kiküszöbölésére alkalmas a CLARIFY-regiszter világszerte.

Az öt éves vizsgálat során 32 370 stabil koronáriás szívbetegségben szenvedő ember mozgási adatait gyűjtötték össze. A résztvevők összesen 45 országból származtak, mindegyiknek kórelőzményében volt szívinfarktus, a szívizomzat ereinek revaszkularizációja, vagyis újra képződése, koronáriás iszkémia, vagy koronáriás szűkület (a sztenózis mértéke legalább 50%).

A felmérteket, a fizikai tevékenység alapján négy részre osztották.

  • Az első csoportba azok tartoztak, akik (16%, 5 223 fő) túlnyomó részt ülő életmódot folytattak.
  • A második csoportba, akik (51%, 16 634 fő) többé-kevésbé könnyű fizikai aktivitást végeztek.
  •  A harmadik csoport tagjai (17%, 5 427 fő) heti egy-két alkalommal legalább 20 percen keresztül intenzíven edzettek.
  • A negyedik csoportba pedig azok, akik (16%, 5 086 fő) heti háromszor, vagy annál többször megerőltető testmozgást végeztek.

A kapott elsődleges eredmények alapján az utánkövetés (prospektív) időszakára tehető stabil koronáriás szívbetegség miatti halálok száma 2 800 személy esetében következett be.

Az eredmény egyértelmű volt:

Az aktív életet élő harmadik és negyedik csoport tagjai 20%-al kevesebb eséllyel haltak meg, mint a mozgásszegény életmódot folytató első és második csoport tagjai.

A negyedik csoport tagjának lenni, - akik legalább heti háromszor mozogtak intenzíven, nem jelentett több védelmet a hármas csoporthoz képest.

 Az ideális mozgásmennyiség ezen felmérés alapján tehát, a heti kétszer 20 perc intenzív sportolás!

Olyan betegségek, mint a perifériás artériás betegség, a cukorbetegség, korábbi szívinfarktus vagy agyvérzés, pulmonáris szívbetegség és a magas BMI kevés napi mozgásmennyiséggel társultak. Ez nem meglepő, ugyanakkor kiderült, hogy a nők kevesebbet mozogtak a férfiaknál. Érdekes módon ennek ellenére mindegyik csoportból azonos mértékben hunytak el szívinfarktusban.

A kutatók adatai alapján az ajánlás egyértelmű:

- heti egy-, még inkább két-három, 20 percnél hosszabb ideig tartó edzés,

- és a stabil koronáriás szívbetegek mozgásához erősen megemelkedett pulzus,- és légzésszám kell, hogy tartozzon.   

https://www.zeitschrift-sportmedizin.de/koronare-herzkrankheit-optimiertes-training-reduziert-sterberisiko/#
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu