Főoldal / Hírek / Érdekességek / A kocogás előnyei I.

Érdekességek

A kocogás előnyei I.

2020.10.31

Minden a futás tempójáról, ritmusáról, sebességéről:

A kocogás előnyei

 

Valahol az eszeveszett, izzasztó sprintelés és a kényelmes, andalgós séta között van egy nagyon szép átmenet, a kocogás. A kocogás általában 8-9 km/óránál lassabb futást jelent, és nem is gondolnánk, hogy milyen jótékony hatással van azokra, akik tenni akarnak az egészségükért úgy, hogy azért ne is hajtsák túl magukat.

Mégis mitől is olyan nagyszerű ez a nyugodt, egyenletes tempójú, aerob mozgásforma? A futáshoz hasonlóan a kocogás is fejleszti a szív, - keringési rendszer egészségét, valamint javítja az emberek hangulatát, pszichéjét. De nézzük is, mi is az a számtalan kedvező hatás, amit a kocogás eredményez.

Kimozdít a fizikai stagnálásból

Az American Heart Association vagyis az Amerikai Szív Társaság a sétálást, a kocogást a legjobb és a legnépszerűbb mozgásformának tartja, hiszen az emberek sétálnak a kutyáikkal, járnak egyet a közeli vízparton, gyalog mennek vásárolni, vagyis egyszerűen, szeretünk sétálni.

De mi a helyzet akkor, ha mindez mégsem elég ahhoz, hogy a szívfrekvenciát elég hosszú ideig, relatív magas szinten tudjuk tartani és fizikai állapotunk szinte csak stagnál? Ennek kiküszöbölésére a kocogás a jó mozgásforma ahhoz, hogy úgy tudjuk fokozatosan növelni a testedzésünk intenzitását, hogy közben még a sérülés kialakulásának esélyét is minimalizáljuk.

Segít a fogyásban

A sétálás, a kocogás, a futás mind-mind erősítik a szív és érrendszert, aminek következtében segítenek az elhízás elkerülésében. Azonban egy tanulmány kimutatta, hogy amennyiben minél gyorsabban szeretnénk, minél nagyobb súlytól megszabadulni, akkor fokozni kell az edzésünk tempóját. A vizsgálat nem tett különbséget a kocogás és a futás között, ehelyett arra koncentrált, hogy megvizsgálja, mikor volt nagyobb az egyén súlyvesztése, amikor futottak vagy amikor sétáltak.

 

Erősíti az immunrendszert

Majd egy évszázadon át a kutatók úgy vélték, hogy egy intenzív, hajtós edzés legyengíti a szervezetet, aminek következtében veszélynek teszi ki fertőzések és betegségekkel szemben. Azonban, a mai felfogás szerint éppen az ellenkezője igaz. A közepes intenzitású, ésszerű testedzés, mint a kocogás, éppen, hogy erősíti a szervezetet a betegségekkel szemben, legyenek azok rövidtávúak, mint a felsőlégúti megbetegedések, vagy hosszútávúak, mint a cukorbetegség.

Hatékony az inzulinrezisztenciával szemben

Az amerikai ’betegség ellenőrző és megelőző központ’, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) véleménye szerint több, mint 84 millió amerikai szenved a prediabétesztől, vagyis a cukorbetegség előszobájának tekinthető inzulin rezisztencia csökkenésének állapotától, ami még szerencsére visszafordítható. Az inzulinrezisztencia az egyik előjelzője a prediabétesznek, amikor a sejtek egyszerűen nem reagálnak megfelelő mértékben az inzulinra, ami többek közt a vércukorszintet szabályozásáért felelős. Ez az állapot számos tanulmány eredménye alapján a fizikailag aktív életmód révén még visszafordítható, hiszen a futás és a kocogás csökkenti az inzulinrezisztenciát. A rendszeres testmozgás a testzsír-százalék csökkentése és a gyulladásos állapotok megszűnése révén ugyanis jó hatással van az inzulin megfelelő működésére, annak hatékonyságára. (folytatjuk)
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu