Főoldal / Hírek / Érdekességek / Óvodások-kisiskolások fizikai tevékenysége: „Az egész nap számít”

Érdekességek

Óvodások-kisiskolások fizikai tevékenysége: „Az egész nap számít”

2021.09.07

 

A jelenlegi bizonyítékok azt mutatják, hogy a nap 24 órájában végzett mozgási viselkedés minden életkorban fontos hatással lehet az egészségre. Az érvényben lévő 24 órás mozgásra vonatkozó irányelvek betartása számos kívánatos és hasznos egészségügyi mutatóval jár a gyermekek és az ifjúság számára.

Egy új kutatás azt sugallja, hogy a 24 órás időszakra vonatkozó mozgás betartása fontos hatással lehet az óvodások, kisiskolások egészségére és ez kihathat a felnőttkori egészség megőrzésére. Ezzel az ’integrált mozgási viselkedési paradigmával’ összhangban már a világ számos országában kifejlesztettek úgynevezett 24 órás mozgási irányelveket bizonyos korcsoportok számára.

Ennek a szisztematikus metaanalízisnek vagyis a tudományos tanulmányok felülvizsgálatának az volt a célja, hogy megvizsgálja a mozgási viselkedések mikéntjét (a fizikai aktivitás minősége, mennyisége, az alvás és ülés mértéke stb.) a nap teljes 24 órás időszakában, és találják meg azokat az összefüggéseket, amely számos egészségügyi mutató és a 24 órás mozgás minősége között megtalálhatóak.

A 20 különböző országból összesen 51 vizsgálat felelt meg a felülvizsgálati kritériumoknak.

Az eredmények elemzései azt mutatták, hogy a 24 órás mozgásra vonatkozó irányelvek való megfelelés

  • nem kapcsolódik a kisgyermekek adipositásához (kövérséghez),
  • kedvezően kapcsolódik az egészséghez kapcsolódó életminőséghez, a szociális-kognitív fejlődéshez, valamint az óvodások viselkedési és érzelmi problémáihoz,
  • kedvezően kapcsolódik a globális megismeréshez, az egészséggel kapcsolatos életminőséghez és a gyermekek egészséges táplálkozási szokásaihoz,
  • kedvezően kapcsolódik a gyermekek és a fiatalok körében a kövérség, a fittség, a kardiometabolikus, a mentális, a szociális és érzelmi egészséghez.

Jelentős összefüggéseket találtak azonban a 24 órás mozgási viselkedések (ülés, alvás, fizikai aktivitás minősége) összetétele és az

  • adipositás, valamint a csont- és csontrendszeri egészség mutatói között az óvodások körében,
  • a kisgyermekek egészségével kapcsolatos életminőségével,
  • a kövérséggel és a fittséggel, a kardiometabolikus, a szociális és érzelmi egészséggel a gyermekek és fiatalok körében.

Szerkesztői megjegyzés: a tanulmányok elemzése tehát egyértelműsíti, hogy nem elég eleget mozogni és betartani az egyes korosztályok számára vonatkozó előírásokat, hanem a teljes napra vonatkozó tevékenységi arányokat is figyelembe kell venni, amikor a kisgyermekek egészségét vetjük össze a napi mozgásuk minőségével.  

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7749249/ alapján
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu