Főoldal / Hírek / Érdekességek / A kéz szorítóerő és a betegség-specifikus elhalálozás kapcsolata időseknél

Érdekességek

A kéz szorítóerő és a betegség-specifikus elhalálozás kapcsolata időseknél

2021.03.16

Számos ellentmondásos tanulmány jelent meg az utóbbi időben azzal kapcsolatban, hogy idősek esetében összefüggésbe hozható-e a kéz szorítóerejének csökkenése és az egészségügyi problémák jelentkezése, illetve, hogy a betegségekhez kapcsolódó elhalálozás és a szorító erő között van-e összefüggés. Egy 2018-ban megjelent összefoglaló elemző tanulmányban, ami 30 ezzel a területtel foglalkozó tudományos cikk adatait elemezte összesen 194 767 idősebb felnőtt (60 év felettiek) adatait vetették össze.

Férfiak esetében megfigyelték, hogy a 35 éves kortól a 65 éves korig körülbelül 10 kg-al csökken a kéz szorító ereje 54-kg-ról 44 kg-ra, ugyanez az érték nők esetében kisebb mértékű volt 34 kg-ról 28 kg-ra csökkent.

A magasabb szorítóerő a betegségek okozta elhalálozás 18%- os csökkenésével járt együtt. Az alacsonyabb szorítóerő viszont az elhalálozás növekedésével járt.

Az idősebb nőknél 18,2 kg volt az a minimális szorítóerő, amely még nem növelte az elhalálozást. A legalacsonyabb szorítóerővel rendelkezők esetében 79%-al magasabb volt ennek a mértéke, 1 kg erőkülönbség 5%-al növelte az elhalálozás mértékét.

A megnövekedett kézszorítóerő tehát az elhalálozás mértékének csökkenésével járt és ez fordítva is igaz.

Szerkesztői megjegyzés: A fenti meta-analízis adatait olvasva felvetődhet, hogy amennyiben megfelelő mértékben, de erősítjük az idős emberek szorító erejét egy megfelelő és specifikus edzéssel, akkor ezzel a módszerrel talán csökkenthető az idő előtt - a betegségek következtében - bekövetkező elhalálozás mértéke.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31810062/
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu