Főoldal / Hírek / Érdekességek / Kevergessük a kávénkat, mielőtt megisszuk? Miért várjunk legalább három percet kávé fogyasztása előtt?

Érdekességek

Kevergessük a kávénkat, mielőtt megisszuk? Miért várjunk legalább három percet kávé fogyasztása előtt?

2018.04.13

Sok sportolni vágyó emberben merül fel a kérdés, hogy a kávé egészséges-e vagy nem. Az élvezeti cikk egészségügyi hatásait pro és kontra is folyamatosan vizsgálják a szakemberek.

Az alábbi cikkből kiderül, hogy rákkeltő anyagokat tartalmazhat-e a kávénk, és ha igen ennek hatását hogyan tudjuk enyhíteni. A szakemberek találtak egy olyan összetevőt a kávébabban, amely rákkeltő hatású is lehet.

A kávébabot tanulmányozó kémikusok furánt mutattak ki a növényben. Ennek a szintje nagyon alacsony egészen addig, amíg a babok zöldek, de ahogy pörkölik a babszemeket, exponenciálisan növekszik a furán tartalma is. Az őrlés és csomagolás, valamint az elkészítés fázisában viszont már ennek a mérgező anyagnak a koncentrációja viszont egyre inkább csökken.

De valójában mi is ez a furán, és milyen mértékben veszélyes, amelyet minden kávéscsészével a szervezetünkbe juttatunk?

Ahhoz hogy választ kapjunk kérdésünkre és számszerűsíteni lehessen, több szempontot kell figyelembe venni. Ilyen például a kávé hőmérséklete. A furán (öttagú gyűrűt tartalmazó oxigéntartalmú aromás heterociklusos vegyület. A legfontosabb heterociklusos alapvegyületek közé tartozik. Közönséges körülmények közt folyékony halmazállapotú, forráspontja alacsony. Szaga a kloroformra emlékeztet. Vízben alig oldódik, de sok szerves oldószerrel korlátlanul elegyedik. A furán és egyes furán-származékok megtalálhatóak a fenyő- és bükkfakátrányban) elpárolog, amint kihűlt a kávénk.  De nézzük azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a koncentrációját. A valóságban a kávé elkészülését követő három percben már 46%-al csökken a szintje, míg ha öt percet várunk, már 75%-al kevesebb lesz belőle. Persze sajnos ennyi idő alatt ki is hűlhet a kávénk. A furán szintre befolyással van még az is, hogy például a kávét kevergetjük-e. Amennyiben fél percen át keverjük, miközben így csökken a hőmérséklete, a furán szint 64%-al csökken. Ennél még nagyobb hatása van a tárolásnak. Ha a frissen elkészített kávét termoszba tesszük és szobahőmérsékleten tároljuk másnapra 99% -al csökken a mérgező anyag koncentrációszintje.

DE, aki forrón szereti, az se aggódjon, mert nézzük meg, hogy hány csésze kávé elfogyasztásával tesszük ki magunkat a rákkeltő hatásnak?

A nemzetközi egészségügyi szervezetek szerint a maximum fogyasztható furán az emberi szervezetnek 2 µg/testsúlykilogramm. Ez napi 11 kávé fogyasztásával érhető el, de ha megfogadjuk a fent említett tanácsokat és mondjuk várunk három percet kávéivás előtt, akkor 40-et is ihatnánk, ha kavargatjuk, akkor 180-at és termosz használatával 450-et.

De mindenkit óva intünk attól, hogy a napi 3-5 adag kávénál többet igyon és ennyi még egészséges is, hiszen a fentiekben említett számok csak a furán tartalom egészségügyi befolyására vonatkoznak.

www.sportlife.es
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu