Főoldal / Hírek / Érdekességek / Két félreértés a fizikai aktivitással kapcsolatban

Érdekességek

Két félreértés a fizikai aktivitással kapcsolatban

2016.10.18

  1. Több fizikai aktivitás hatására megnövekszik az étkezések száma és az étvágyunk is.

Az ülő életmódot folytató emberek sokszor nem figyelnek oda az energia bevitel és leadás egyensúlyozására (energiaegyensúly), ami elhízáshoz vezethet, amennyiben nem fordítunk kellő figyelmet a testmozgásra. A rendszeres fizikai aktivitás szabályozza az étvágyat ezzel összhangba hozza az energia leadást és felvételt. Az aktivitás típusa, az időtartam és a testzsír% nagymértékben meghatározza a mozgás étvágyra gyakorolt hatását. A favágók, a farmon, földeken dolgozók és az állóképességi sportolók kétszer annyi kalóriát fogyasztanak, mint az ülő életmódot folytatók. A maratoni futók, sífutók és az országúti kerékpározók 4-5000 kilokalóriát is (16 800-20 000 KJoule) fogyasztanak naponta, és ők a legvékonyabb populációhoz tartoznak.

A túlsúlyos vagy elhízott emberek számára a nagy energiaraktár miatt nem jelentkezik fizikai aktivitás hatására megemelkedett étvágyszint. Egy 16 hónapos vizsgálat alatt például megfigyelték, hogy azok, akiknél közepesen erős aktivitási zónába tartozó edzést vezettek be ugyanannyi kalóriát fogyasztottak, mint az ülő életmódot folytatók. A megemelt fizikai aktivitás tehát túlsúlyosoknál nem feltétlenül jár extra kalóriabeviteli szükséglettel.

  1. A fizikai aktivitás nem égeti a kalóriákat

Van olyan érvelés, amely szerint 0,45 kg testzsír vesztéshez, ha az ember nem a megfelelő fizikai aktivitást választja aránytalanul sok idő szükséges. Például 10 órán át kell fát vágni, 20 óráig golfozni, 28 órán át pingpongozni. Egy elhízott embernek 2-3 hónapon át tartó fizikai aktivitás csak kis mértékben csökkenti a test zsírtömegét. Másféleképpen mondva, aki például napi két órát golfozik (350 kcal - golf kocsi nélkül) hetente kétszer (700 kcal) öt hetet fog jelenteni mire 0,45 kg testzsírt veszít. Tehát ha ezt egész évben csinálja anélkül, hogy a táplálkozásán változtatna 4,5 kg testzsírt fog veszíteni. Még egy olyan tevékenység is, mint a rágógumi rágása extra 11 kcal vesztést jelent óránként. Helyben járni reklám nézés közben egy órás show műsor alatt 25 percnyi energia leadási többletet jelent, amely a járás minden percében 4,3 kcal égetést jelent.

Emberenként tehát eltérő a kalória felhasználás mértéke. Függ a nemtől, a testalkattól, a gyakorlat minőségétől, fajtájától, a kivitelezés technikájától, edzettségi szinttől, terep viszonyoktól, hőmérséklettől, széltől, páratartalomtól, és ezeken a környezeti tényezőkön kívül a végzett mozgás intenzitásától is. 

Forrás: William D. McArdle, Frank I. Katch, Victor L. Katch (2015) Exercise Physiology, Wolters Kluwer., www.mozgasgyogyszer.hu
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu