Főoldal / Hírek / Érdekességek / Késői evés=elhízás?

Érdekességek

Késői evés=elhízás?

2017.09.29

Gyakran halljuk azt a tanácsot, hogy este hat óra után már ne együnk. A késő esti evés hatása a testösszetételre már több éve vita tárgyát képezi az elhízással foglalkozó kutatók körében is. Amíg egyesek az esti evés elhagyásának szükségességét hangsúlyozzák, mások ezt egy fogyókúrás tévhitnek tartják.

A Harvard Egyetem Alvásegészség Kutató Intézetének szakemberei kapcsolódva az ebben a körben már korábban végzett kutatásaikhoz, közös vizsgálatot szerveztek a Spanyolországi Murcia-i Egyetem szakembereivel, amelyben a késő esti táplálékbevitel befolyását vizsgálták a testösszetételre.

A vizsgálatban összesen 110 személy vett részt, akik életkorúkat tekintve 18 és 22 év közöttiek voltak. A szakemberek hét napon keresztül követték és elemezték a résztvevők táplálékbevitelét, egy okos telefonos alkalmazás segítségével rögzítették az élelmiszerek fajtáját és azok elfogyasztásának pontos idejét is. A rögzített adatok azonnal eljutottak a kutatókhoz a telefonos applikációs technika segítségével. Az étkezési napló mellett testzsír mérést is végeztek, valamint az alvási hormon néven ismert MELATONIN szintet is nyomon követték.

Az adatok feldolgozásánál kiderült, hogy a magasabb a testzsír százalékkal rendelkező személyeknél, a napi bevitt kalóriamennyiség közvetlenül a MELATONIN hormon felszaporodás előtt hasznosult. A normális testzsírral rendelkező embereknél viszont nem találtak összefüggést a hormon felszaporodása és a kalória felhasználás között.

Tehát nem elsősorban az étkezés pontos idejét vizsgálták, hanem azt, hogy a tápanyagfelvétel milyen összefüggést mutat a MELATONIN-szint emelkedésével.

A vizsgálatban résztvevő kutatók, az eredmények alapján arra következtetettek, hogy a késői étkezés negatív hatást gyakorolhat a testzsír százalékra, és így a testsúlyra is.

A kapott eredmények okairól és a folyamatok hatásmechanizmusáról még további vizsgálatok folytatását tervezik.

                                                                                              

 kurier.at
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu