Főoldal / Hírek / Érdekességek / Rendszeres kerékpározással az egészségünkért II.

Érdekességek

Rendszeres kerékpározással az egészségünkért II.

2021.10.13

Ha rendszeresen és eleget mozgunk, nagyon sokat teszünk szervezetünk jólétéért, hiszen azzal jelentősen csökkentjük az elhízás, a szívbetegségek, rákos megbetegedések, a cukorbetegség és a mentális betegségek kialakulásának esélyét. Mindezt most a kerékpározás kapcsán fogjuk ismételten megerősíteni és egyéb jótékony hatásaival kiegészíteni, hiszen a biciklizés az egyik legjobb módja, hogy az ülő életmód okozta károkat enyhítsük, vagy teljesen el is tüntessük.

 

Hatékony testsúly kezelés

Azzal, hogy a kerékpározás javítja az anyagcserét, izmot épít és zsírt éget, jelentősen hozzájárul a megfelelő testsúly kialakításához és megőrzéséhez is. Természetesen mind ehhez elengedhetetlen a megfelelő, egészséges étrend követése is. Szakértők szerint egészségünk érdekében testmozgással hetente közel 2 000 kalóriát kell elégetnünk, rendszeres kerékpározással egy óra alatt közel 300 kalóriát égetünk el, tehát heti 6-7 óra tekeréssel már el is érhetjük a kívánt mennyiséget. Brit kutatók szerint, ha minden nap fél órát kerékpározunk, akkor körülbelül 5 kg zsírt égetünk el egy év alatt.

Érrendszeri betegségek és a kerékpározás

Az olyan érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, mint az agyvérzés, magasvérnyomás és az infarktus mind-mind csökkenthető a rendszeres kerékpározással, hiszen serkenti a szív és a tüdő működését, valamint fokozza a keringést. A szívizom erősítése, a pulzusszám növelése és az erek megóvása a zsírlerakódásoktól mindezek velejárói a rendszeres biciklizésnek. Dán kutatók 14 éven át vizsgáltak 30 000  20 és 93 év közötti személyt és azt találták, hogy a rendszeresen kerékpározók esetében sokkal kevesebb volt a szív és érrendszeri betegségek kialakulása.

A kerékpározás további jótékony hatásai

            Számtalan vizsgálatot, mérést végeztek a kerékpározás egészségre mért hatásai kapcsán, amelyek alapján kijelenthető, hogy a szervezet egésze profitál ennek a mozgásformának a gyakorlásából. Vizsgálatok kimutatták, hogy mind az emlődaganatok, mind a belekben kialakuló rákos megbetegedések esélye csökken a rendszeres kerékpározás jótékony hatásainak köszönhetően. Csökken továbbá a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélye is, csak úgy, mint az ízületi kopások és a különböző csontsérülések előfordulása. Ahogy a legtöbb sportág és kifejezetten a szabadban végzett sportok, úgy a biciklizés is javítja a mentális állapotot, segít a jó közérzet kialakításában.

 

Kerékpározás ősszel

            Sokak számára a biciklizés egy nyári sportág és a hideg idő beálltával elteszik a kerékpárjukat. Ez nagy hiba, hiszen így számtalan jótékony hatástól fosztják meg magukat. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres, hideg levegőn végzett sporttevékenység serkenti, erősíti az immunrendszert. Ez különösen jó hír, hiszen télen hajlamosabbak vagyunk kevesebbet mozogni, valamint eleve már a D vitamin szintünk is alacsonnyá válik a kevés napfénynek köszönhetően így máris egy gyengébb immunrendszerrel várjuk a telet, mely amúgy is a betegségek kialakulásnak jellemzőbb időszaka. Az őszi és adott esetben, amennyiben az útviszonyok is megengedik, téli kerékpározással már megerősödve vészelhetjük át a téli hónapokat.

            Jelentősen javulhat mentális állapotunk is a sötét, depresszióra hajlamosító őszi időszakban, ha sokat tartózkodunk a szabad levegőn és mindennap serkentjük a vérkeringésünket. Kutatások kimutatták, hogy a biciklisták általában boldogabb emberek, hiszen a kerékpározás egy nagyon jó ötvözete a testmozgásnak, a szellemi kikapcsolódásnak és a szabad levegőn való létnek.

A kerékpározás nem kényelmetlen hidegben és esőben sem

Szerencsére manapság már olyan komoly felszerelésekhez lehet könnyen hozzáférni, melyek a kerékpározást a hideg, nedves időszakban is egy élvezetes tevékenységgé varázsolják. Szerezzünk be melegen tartó funkcionális aláöltözetet, a bukósisak alá vékony sapkát, ha szükséges vízálló ruhát, kendőt. Töltsük fel a biciklilámpáink akkumulátorát, rögzítsük a sárhányókat, ellenőriztessük szakemberrel a fékeket, ápoljuk le a láncokat, a csapágyakat és az időjárás a továbbiakban már nem jelenthet semmiféle akadályt.

Fontos megemlíteni a kézzel hajtható kerékpárokat is, hiszen azok pozitív hatásai megegyeznek a hagyományos kerékpárokéval. Ha bármilyen oknál fogva nem tudunk lábbal hajtható kerékpárral közlekedni, akkor bátran próbáljuk ki a kézzel hajtható járműveket és máris sokat teszünk az egészségünkért.

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/cycling-health-benefits

https://www.welovecycling.com/wide/2016/10/30/shouldnt-stop-cycling-autumn/
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu