Főoldal / Hírek / Érdekességek / Kannabisz és testmozgás

Érdekességek

Kannabisz és testmozgás

2024.04.22

Mint talán már sokan tudják, hogy 2024. április 1-jétől a kannabiszt legálissá tették Németországban, a felnőttek esetében legfeljebb 25 gramm kannabiszt vihető magukkal nyilvánosan. Otthon legfeljebb 50 gramm szárított kannabisz, valamint felnőttenként legfeljebb három tő kannabisz növény birtoklása a megengedett. Hogy ez jó döntés volt vagy nem ezt mindenki döntse el magában, hiszen felmérések szerint a füvezők 15%-a később már az erősebb szerekhez fordul.

Javíthatja-e a fűvezés a testmozgás hatékonyságát?

A kannabisz rendkívül népszerű a sportolók körében. Az előnyök csábítóan hangzanak: enyhítheti a fájdalmat, támogathatja a gyógyulást, motiválhat és/vagy megszüntetheti a szorongást. De vannak kockázatok is.

A következőkben szeretnénk kifejteni, hogy összefér-e egymással a füvezés és a fitnesz, hiszen ez elsőre igencsak ellentétesen hangzik.

Valójában a kannabisz használata széles körben elterjedt és népszerű a sportolók körében is. Számos élsportoló támaszkodik az anyagra, annak ellenére, hogy szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség doppinglistáján. Becslések szerint például az NFL amerikai futball liga játékosainak jóval több mint fele rendszeresen fogyaszt kannabiszt.

Ez probléma? tehetjük fel a kérdést,

IGEN, hiszen ezeknél a sportolóknál, növekszik a kockázatvállalási hajlandóság és természetesen ez azt jelenti, hogy ártatlanabban kezeljük a veszélyes helyzeteket – és ez komoly sérüléshez vezethet az amúgy is magas kockázatú sportágakban. Manapság ugyanis már mindenféle eszköz igénybevétel nélkül is óriási a sérülések kockázata a kontaktsportokban és a kockázatvállalási hajlandóság növekedésével pont a kontrollt veszítheti el valaki.

A kannabisz ellazítja az izmokat

Bár tudományosan nem bizonyított, hogy a kannabisz fogyasztás valóban növeli-e a teljesítményt, az azonban már egyáltalán nem kérdés, hogy a kannabisz enyhítheti a feszültséget és enyhítheti a fájdalmat, ellazítja az izmokat, segíthet és enyhítheti az ideg- vagy izomfájdalmat és ebbe a kategóriába tartoznak a sportolás következtében fájó izmok vagy más edzési fájdalmak is.

De pont itt van a probléma, hiszen igencsak trükkös dolog ez, mert a fájdalom pont azért és pont ott jelentkezik, ahol baj lehet, mert ezzel riasztja szervezetünket, óvni szeretné a következményektől.

Ha fájdalmaink vannak, könnyítenünk kell a testünknek. Ha bármilyen fájdalomcsillapítóval, legyen az gyógyszer vagy egy természetes szer, ezzel tompítjuk vagy megállítjuk a fájdalmat, és vidáman folytatjuk, és itt a baj, hsiz még több kárt okozhatunk.

Fél az edzőteremtől?

A kannabisz használatának azért lehetnek előnyei is, hiszen motiváló lehet, mert, akik úgynevezett "edzőtermi szorongástól" szenvednek, vagy nagy nyomást éreznek edzés közben, akár szociális szorongás, önbizalomhiány vagy szégyen miatt az öltözőben, a kannabisz enyhítheti az ilyen félelmeket vagy a pszichológiai nyomást is.

Az amerikai Colorado államban található Boulder Egyetem néhány évvel ezelőtti tanulmányában a megkérdezett válaszadók 70 százaléka azt mondta, hogy a kannabisz fogyasztás motiválta őket a testmozgásra. Ezenkívül a kutatók hasonlóságot látnak a kannabisz által okozott érzés és az úgynevezett "futó boldogság" között: Ezt a bódultságot nyilvánvalóan a kannabinoidok váltják ki, amelyeket a test maga termel.

Ezenkívül pozitív még, hogy a kannabisz fogyasztás jelentősen hozzájárulhat, elősegítheti az edzés utáni regenerációt, tudniillik, amennyiben valami megnyugtatja a szervezetet, az gyorsíthatja „regeneráló üzemmód” kialakulását.

Kérdés, hogy ezeket a pozitív hatások ellensúlyozzák-e a kannabisz sportban való használatának kockázatát, olyan ez, mint az előnyök és az ártalmak közötti kötéltánc, legyen szó akár a regenerációról, akár magáról az edzésről.

A nagyobb dózis használata esetén kialakuló „relaxáció” kialakulása már nem kedvez a sportnak. Egy bizonyos ponton – és ez minden egyes embernél egyedi – már felmerül, miért is menjek el edzeni, hiszen olyan jól érzem magam itthon.

Szerkesztői ajánlás: a magasabb kockázatvállalás elkerülése érdekében, edzés, verseny, mérkőzés előtt vagy alatt semmiképpen se fogyasszunk, mert például a súlyzókkal végzett fitnesz edzés során túlterheléshez vagy koncentrációhiányhoz vezethet, ami a sérülési kockázat megnövekedéséhez vezethet.

https://www.schweizer-illustrierte.ch/news/cannabis-und-sport-kann-kiffen-das-training-verbessern-700783-1
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu