Főoldal / Hírek / Érdekességek / A rossz alvás évekkel rövidíti meg az életet, de a rendszeres testmozgás sokat segíthet!

Érdekességek

A rossz alvás évekkel rövidíti meg az életet, de a rendszeres testmozgás sokat segíthet!

2023.04.16

A szakértők azt javasolják, hogy a legtöbb felnőtt 7-9 órát aludjon egy éjszaka. Ha valaki a kevesebbet/vagy a többet alvók egyharmadához tartozik, a rendszeres fizikai aktivitás, a rendszeres testmozgás sokat segíthet elkerülni az olyan lehetséges hosszú távú egészségügyi következményeket, mint például a szívbetegség.

Számos kutatás utal arra, hogy az alvás minősége és a rendszeres fizikai aktivitás döntő tényező a várható élettartamot tekintve.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a testmozgás ellensúlyozhatja a rossz alvás negatív hatásait és a rendszeres testmozgás meghosszabbíthatja az életet, míg a túl kevés vagy túl sok alvás lerövidítheti.

Egy 2021-es tanulmány pedig azt találta, hogy a nem megfelelő, kismértékű fizikai aktivitás meg inkább súlyosbíthatja a rossz alvás hatását a korai halálozásra, a szívbetegségekre és a daganatos megbetegedésre egyaránt, míg egy 2022-es tanulmány eredménye kimutatta, hogy a napi legalább 25 perces fizikai aktivitás csökkentheti a túl sok alváshoz vagy az elalvási nehézségekhez kapcsolódó korai halálozás kockázatát.

A legfrissebb, a ’European Journal of Preventive Cardiology’ folyóiratban megjelent tanulmány azt sugallja, hogy a nagyobb mennyiségű testmozgás gyakorlatilag kiküszöbölheti a túl kevés vagy túl hosszú alvással összefüggő korai halálozás kockázatát.

A kutatók szerint ez a tanulmány azért egyedülálló, mert mozgáskövető gyorsulásmérőket használt az alvás és a fizikai aktivitás számszerűsítésére és nem kérdőív segítségével emélkezetből.
Az Egyesült Királyságban 92 221 fő részvételével, - akiknek átlagos életkora 62 év volt és némileg többen voltak a nők (56%) - egy héten keresztül zajlott a felmérés és aktivitásmérőt használtak annak megállapítására, hogy megmérjék, mennyit mozogtak és mennyit aludtak a résztvevők. 7 éven keresztül követték nyomon a vizsgálati személyeket, akik közül mintegy 3 000 fő halt meg, többnyire szív- és érrendszeri betegségekben, illetve különböző daganatos betegségekben.

Azok esetében viszont, akik a többet mozogtak, és éjjelente 6-8 órát aludtak, azok esetében volt a legkevésbé valószínű, hogy korán meghalnak. Viszont azok, akik a kevesebbet mozogtak és 6 óránál is kevesebbet aludtak, 2,5-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg a vizsgált 7 éves időszakban.

Azok a kevésbé aktív személyek is, akik az ajánlott 7-8 órát átaludták, azoknál 79%-kal nagyobb valószínűségű volt az elhalálozás és ez a kockázat valamivel magasabb volt, mint azoknál, akik éjszakánként több mint 8 órát aludtak.
De ezek a kockázatok eltűntek a rövid vagy hosszú alvású résztvevőknél, akik hetente legalább 150 percet mérsékelt vagy erőteljes aktivitással töltöttek.

Szerkesztői megjegyzés: Ismert régi mondás, hogy a ’megfelelő fizikai aktivitás jó alvást biztosít és ez fordítva is igaz, hogy aki jól alszik, azok jobban és többet is tudnak teljesíteni a rendszeres fizikai aktivitásuk során.  
https://academic.oup.com/eurjpc/advance-article/doi/10.1093/eurjpc/zwad060/7086191?login=false
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu