Főoldal / Hírek / Érdekességek / Iskoláskorúak egészségprogramja Németországban

Érdekességek

Iskoláskorúak egészségprogramja Németországban

2017.09.14

A gyermekkori szív-érrendszeri betegségekhez tartozó rizikó faktorok kiküszöbölésére a „Német Szív Alapítvány” létrehozta a „Skipping Hearts” nevű programot iskolák, iskolások számára. A projekt célja az, hogy úgy támogassa a fizikai aktivitást, hogy annak az élmény részét hangsúlyozza, és ez által javítsa a gyermekek teljesítőképességét. Ennek a programnak prevenciós értéket tulajdonítanak és ezért vizsgálták ennek az egészségre gyakorolt hatását.

A vizsgálatok előtt és után 1493 általános iskoláskorú gyermek (9,03±0,65 éves) antropometriai mérések által rögzített testösszetétel adatait, egészséggel kapcsolatos paramétereit és motorikus képességeit mérték.

1161 gyermek szakemberek által összeállított edzéstervet kapott, 721 gyermek egylépcsős, míg 440 gyermek pedig kétlépcsős edzéstervet kapott, a kontrol csoportba 332 gyermek tartozott. A vizsgálat hatásának átfogó értékelése érdekében a vizsgálatba bevont 24 iskolában a gyermekeket és az iskolai tanárokat is kérdőívek segítségével értékelték. Mindezek mellett 89 gyermeknél fizikai aktivitást is mértek objektív aktivitásmérő Aktigráf készülék segítségével.

Eredmények

A „Skipping Hearts” programban résztvevő és az edzésprogramot elvégzett gyermekek állóképessége, ereje, koordinációja és váll mobilitása is javult a kontrol csoporthoz képest. Ezeken kívül megnőtt a fizikai aktivitásuk szintje és lassabban nőtt a testzsír-százalékuk is. Azoknál a gyermekeknél, akiknél a két lépcsős edzést vezették be ugrásszerűen jelentősebben javultak az egészségi paraméterek, mint azoknál az iskolásoknál, akiknél pusztán az egylépcsős edzéstervet vezették be.

A projekt nagy sikert aratott mind a gyermekek, mind a résztvevő tanárok körében a kérdőíves felmérés alapján. Annak ellenére, hogy vizsgálat öt hónapja alatt a motoros képességekben, a testösszetételben és az aktivitásban is pozitív változások következtek be, a vizsgálatvezetők még további vizsgálatok elvégzését is szükségesnek tartják.

 

zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu