Főoldal / Hírek / Érdekességek / Igyunk edzés előtt?

Érdekességek

Igyunk edzés előtt?

2018.05.15

Még mielőtt bármibe belekezdenénk a legfontosabb dolog az edzés előtt kétségtelenül a víz ivása. A víz gyorsan felszívódik és eljut a vérbe és így a sejtekhez, anélkül hogy a gyomorban hosszabban időzne. A legjobb egy jó pohár vizet kis kortyokban meginni. A „sportlife.es” ajánlása 200-300 ml víz elfogyasztása.

Nagy hiba cukros üdítőket vinni a szervezetbe edzés előtt vagy edzés után, mivel a gyomorból való ürülése nagyon lassú.

Ha hirtelen felszívódó szénhidrátot juttatunk be a szervezetbe, akkor a magas vércukor szint inzulin válaszreakciót vált ki a szervezetből, majd ezt hipoglikémia - alacsony vércukorszint, ilyenkor a teljes vénás vérből meghatározott cukorszint 3,5 mmol/l alatt van – követi.

Ez a folyamat ahhoz vezethet, hogy glükóz hiány alakul ki az agyban, mely mellett megjelenik a fáradtság és a dezorientáció (a tájékozódó képesség hiánya).

Óvatosan az izgató italokkal (kávé, energia italok, Cola) is, hiszen koffein tartalmuk révén például diurézist (vizelet elválasztás növekedése) és kiszáradást okozhat.  Ha természetes módszert szeretnénk választani a hidratáláshoz és energianyeréshez edzés előtt tökéletesen megfelel a gyümölcslé például szamócával, cseresznyével vagy almával, amely amellett, hogy hidratál az alacsony glikémiás indexe - 1 és 100 közötti numerikus érték, amely azt mutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet - miatt állandó koncentráción tartja a vérglükóz szintet és ezt folyamatosan fent is tartja.

Tehát nem mindegy, hogy mit, mennyit és mikor iszunk!

sportlife.es
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu