Főoldal / Hírek / Érdekességek / Így működik a stressz

Érdekességek

Így működik a stressz

2020.05.31

Az alábbi néhány példán keresztül bemutatjuk, hogy miképpen változtatja meg a stressz az emberi szervezet élettani működését, hogyan változik meg testünk válasza ebben a helyzetben, valamint milyen módon befolyásolja a testi-lelki egészséget.

A stressz a test élettani reakciója, amely arra szolgál, hogy megpróbáljon alkalmazkodni a szervezet a vészhelyzet vagy a fenyegető helyzet igényeihez. A stressz megértéséhez tudni kell, hogy ez a testünk eszköze arra, hogy szembe nézzen a kihívásokkal. Az emberben ahhoz, hogy a stressz segítséget nyújtson, és ne váljon patológiásan kóros jellegűvé, nagyon specifikus válaszra kell reagálnia, és nem szabad krónikussá válnia.

Tudta?

Hogy a stressz lehet pozitív vagy negatív attól függően, hogy segít-e egy bizonyos időben korlátozott helyzetet sikeresen megoldani (eustressz); vagy ha éppen ellenkezőleg, akkor véget vet a test egyensúlyának, ami kellemetlenséget, fáradtságot, ingerlékenységet és haragot okoz, az utóbbi általában az, amely időben fennmarad (distressz).

A stressz fertőző lehet, vannak tudományos kutatások, amelyek azt mutatják, hogy a stresszben szenvedő személy puszta megfigyelése elegendő kiváltó tényező lehet egy másik személy testének, hogy ez a fiziológiai állapot a kialakuljon. Az emberek 10% -nál még csak arra sincs szükség, hogy az adott stresszes személyt ismerje.

A stressz vakmerőbbé tesz, miatta megváltoztathatjuk a döntéshozatal kognitív módját, - más szóval olyan megismerő funkciókat, melyekhez olyan területek tartoznak, mint a figyelem, a megfigyelőképesség, az érzékelés-észlelés - és figyelmen kívül hagyjuk a kockázatokat, valamint sokkal inkább a pozitív benyomásokra, stimulusokra összpontosítunk, amelyeket ebből a döntésből szerezhetünk, mint például azokra a veszélyekre, amelyeket szintén magával hordoz.

A stressz miatt több zsír halmozódhat fel a szervezetünkben, az általa kiváltott kortizol-hormonszint növekedésnek köszönhetően, ami ezáltal aktiválja a szervezet megküzdéshez szükséges erőforrásainak mozgósítását. Mivel a stresszállapotok szintén kevésbé öntudatos állapothoz vezetnek, az étkezésre sem fogunk kellő mértékben odafigyelni.

Ezen kívül arra késztet bennünket, hogy ne töröljük ki a negatív emlékeket, mivel a stresszhormonok is az agyra fejtenek ki hatást, ezek viszont bizonyos stresszcsúcsokkal kapcsolatos amnéziás epizódokat válthatnak ki, például valamilyen traumás esemény miatt.

A stressz kezelésében a sportnak kiemelkedő szerepe van, ezért érdemes mindenkinek olyan mozgásformát választania, amely korához, élethelyzetéhez, beállítottságához a leginkább illik.

https://www.sportlife.es/salud/articulo/asi-funciona-el-estres
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu