Főoldal / Hírek / Érdekességek / Időskori fizikai aktivitás

Érdekességek

Időskori fizikai aktivitás

2019.03.25

Vajon mennyit sétálnak az idős emberek? Többet mozognak, ha kórházi geriátriai ellátás alatt állnak vagy inkább akkor, ha otthon a megszokott környezetben töltik az idejüket?

Egy 2018-as vizsgálatban arra a kérdésre kerestek választ egy kanadai fizioterápiás folyóiratban közölt vizsgálatban, hogy geriátriai ellátás alatt mozognak többet, vagy amikor már hazatértek az otthonukba az idős emberek.

28 vizsgálati személy vett részt a kutatásban, akik közül 22 nő, átlagéletkoruk pedig 85,4 év volt. Tervezett, egyéni kezelésben részesültek a vizsgálati személyek. Öt napon keresztül viselték az aktivitásmérőket az idős emberek otthon és a kórházban is. A kutatók a készülék segítségével mérték a lépésszámot, a járással töltött idő mennyiségét és az egy perc alatt megtett lépésszámot.

Az eredmények szerint a lépésszámban nem volt különbség a kórházi ellátás és az otthon töltött idő között. Az öt percnél hosszabban tartó sétálás nem volt jellemző egyik helyen sem, bár a kórházban többet sétáltak az idős emberek. A 15 másodpercnél rövidebb ideig tartó séták gyakrabban fordultak elő otthon és átlagosan rövidebb ideig tartottak. Az 1 és 30 perc alatt megtett lépésszám a kórházban volt magasabb.

Az eredmény azt támasztotta alá, hogy azok az idős emberek, akik geriátriai rehabilitációban részesülnek a rehabilitáció alatt hosszabb időt töltenek sétálással és gyorsabban teszik meg az utat, otthon viszont gyakrabban és kevesebb időn át sétálnak az öregek. Bár még nem elegendő a tudományos kutatások száma a témában az idős emberek profitálhatnak belőle, ha különböző távokon, változó gyorsasággal sétálnak. A különböző ambuláns kezelések vagy társadalmi összefogást igénylő programok segítségével ki lehet tolni azt az életkort, amíg az idős ember önellátásra képes.

Szerkesztő megjegyzése: a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szürőprogramja 2010-2020 programban a Magyar Sporttudományi Társaság által gondozott, a résztvevők által kitöltött fizikai aktivitás rizikó kérdőív elmúlt 5 év adatai alapján elmondható viszont, hogy a nők esetében 56-65 év között  59% sétál legalább napi 30’-t, 66-75 év között 61,5% és 76 év felett is közelít ez az érték az 59%-hoz. Férfiak esetében még jobb ez a helyzet, hisz a hasonló besorolásokban  már 46 évtől rendre 60% feletti ez az érték, viszont a 76 év felettiek esetében már lecsökken 55%-ra. Az adatokat az alábbi ábrákon részletesen is elemezhetjük.

https://utpjournals.press/doi/full/10.3138/ptc.2017-55




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu