Főoldal / Hírek / Érdekességek / Hogyan készítsünk edzéstervet?

Érdekességek

Hogyan készítsünk edzéstervet?

2015.03.16

Hogyan készítsünk edzéstervet?

A megálmodott testalkat megvalósításának első lépése az ideális edzésterv elkészítése.

Egy naptár mellett el kell dönteni, hogy heti hány nap szánható az edzésre. Ki kell választani a megfelelő edzéstípust. Az aerobik segít az egészség megőrzésében, a testépítés viszont komolyabb izommunkát tesz lehetővé. Érdemes egy kardio tervet és egy testépítési tervet is kidolgozni. A legfontosabb és a legnehezebb lépés a terv megvalósításának elkezdése, majd az edzésterv követése hétről hétre.

Kardiotréning

Egy felnőtt embernek minimum napi 30 perc mozgás szükséges. Ebből 20 perc a tényleges edzés, 5 perc a bemelegítés, és 5 perc a levezetés. Az edzés időtartama fokozatosan növelhető. Az edzésre szánt napok mindegyikére érdemes kiválasztani egy kardio edzésfajtát, pl. spinning, kocogás, futópad. Eredmények csak a terv pontos betartásával érhetőek el.

Súlyzós edzés

Az egyenletes fejlődés nagyon fontos, ezért – főleg eleinte – minden edzésen minden izomcsoportot érdemes edzeni. A tapasztaltabbak egy alkalommal már csak egy izomcsoporttal foglalkoznak. Egy edzés ideális esetben minimum 30-60 percig tart, és két gyakorlat között nem ajánlott 60 másodpercnél többet pihenni. Az izmok pihentetésére is érdemes figyelmet fordítani. Ugyanarra az izomcsoportra legalább egy napig nem szabad rádolgozni, mert a pihenés is az izomfejlődést szolgálja. A célok elérése érdekében olykor módosítani kell az edzéstervet.

Forrás: Webbeteg.hu




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu