Főoldal / Hírek / Érdekességek / A hirtelen szívmegállás és halálozás okai, a sportolás előtti szűrés diagnosztikus hozadéka gyermekeknél

Érdekességek

A hirtelen szívmegállás és halálozás okai, a sportolás előtti szűrés diagnosztikus hozadéka gyermekeknél

2024.03.10

A sporttal összefüggő hirtelen szívmegállás és halálozás fokozott kockázatára, valamint a szív- és érrendszeri részvétel előtti szűrés potenciális előnyeire vonatkozó bizonyítékok eléggé korlátozottak.

Páduai (Olaszország) kutatók 8-15 éves korosztályban a sportolás előtti szűrés jelentőségét vizsgálták 2011-2020 között 10 éves nyomon követes során. A vizsgált időszakban az adatok a hirtelen halálozási nyilvántartásából, a kórházi nyilvántartásokból és a helyi sajtóból származnak. Az olaszországi Veneto tartományában évente 25 251 fő 8-15 éves utánpótláskorú sportoló vett részt évi egyszeri szűrésen, akik 58 185 értékelésen estek át (átlag 2,3/sportoló).

A kapott adatokat összevetették az ugyanebben az időszakban szűrésre került nem sportoló fiatalokéval. A vizsgált időszak tíz éve során 26 hirtelen szívhalál történt: hat 12 évnél fiatalabb sportoló (0,7/százezer/év) és 20 nem-sportoló (szintén 0,7/százezer év) hunyt el. 4 sportoló és 9 nem-sportoló személy esetén a halál okára nem derült fény.

A vizsgált sportolói csoportban egyik tagjánál sem találtak strukturális szív eltérést, azonban, hogy mennyire nagy jelentősége van már ebben a korban is a kardiológiai szűrésnek bizonyítja, hogy

a szűrés során 26 személy esetén fedeztek fel potenciálisan szívhalálhoz vezető szívbetegséget többnyire 12 éven felülieken.

A szűrésen megfelelt, szívhibát nem mutató sportolók közül ketten meghaltak, egyikük edzés során.

A 8-15 évesek körében végzett szűrés a 12 évnél fiatalabbaknál gyakrabban jelzett szívhibát és gyakoribb volt az elhalálozás is: a szűrést 12 éves kor előtt kell elvégezni.

Szerkesztői megjegyzés: komoly figyelmeztetés minden fiatal sportoló edzőinek, és szüleinek, hogy már ebben a korban is mekkora nagy jelentősége van a szűrésnek, és a megelőzésnek.

DOI: 10.1136/bjsports-2023-107357
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu