Főoldal / Hírek / Érdekességek / „Ha már kövér? legalább legyen fitt”

Érdekességek

„Ha már kövér? legalább legyen fitt”

2020.08.28

A fizikai aktivitás hatása az elhízottsággal

összefüggő betegségekre és az elhalálozásra

„Ha már kövér? legalább legyen fitt”

A túlsúly és a súlyos elhízás az elmúlt évek tapasztalatából kiindulóan egyre nagyobb mértékben hozható kapcsolatba a szív és érrendszeri megbetegedésekkel, mint ezen betegségeket elősegítő, azokat kiváltó okok.

A túlsúly és az túlzott elhízás nagymértékben befolyásolhatja a szív és érrendszer morfológiáját, annak megfelelő működését és nagymértékben növeli ezen betegségek kialakulásának gyakoriságát, különös tekintettel a szívelégtelenségre és a koszorúér problémákra.

A legújabb kutatási eredmények alapján a rendszeres fizikai aktivitás, a rendszeres testmozgás és ennek következtében a fittség, ezen belül ennek következtében kialakuló szív-keringési fittség figyelemreméltó módon csökkenti a legtöbb szív és érrendszeri betegség kialakulását, továbbá egy teljesen más, új megvilágításba  helyezi ezen betegségek és a túlsúlyosság kapcsolatát.

 Ezen új megállapítás természetesen komoly viták tárgyát is képezi, hogy a betegek gyógyulását, kedvezőbb kórképének kialakulását vajon egy fizikailag aktívabb életforma vagy az elhízottság mértékének csökkenése segíti-e elő eredményesebben,

A kövérség, az elhízottság lassan egy járványszintű problémává válik a nyugati világban, ami ennek következtében óriási terhet ró, elsősorban az egészségügyi rendszerre, és ennek következtében a gazdaság egészére is.

Egyértelmű, bizonyított tény, hogy a túlsúly közvetett előidézője számtalan szív és érrendszeri betegség kialakulásának, de sokkal nagyobb probléma az egészségtelen, főleg mozgásszegény életmód, aminek következményeképpen jelentősen gyakrabban alakul ki érelmeszesedés, szív-vese és agyi-ér problémák, cukorbetegség és eenek következtében érrendszeri szövődmények, beleértve a vesekárosodást, valamint a rákbetegségek különböző fajtáit is.

Egyértelmű tehát, hogy mind az egyén, mind a társasdalom részéről komoly erőfeszítésekre van szükség, elsősorban abban a tekintetben, hogy a társadalomban ne a túlsúlyos életforma nyerjen teret és már fiatalkorban akadályozzuk meg a kövérség kialakulását.

Számos tanulmány bizonyította, hogy a nem megfelelő testzsír százalékkal bíró betegek jelentősen borúsabb jövőképpel néztek szembe, szív és érrendszerük egészsége szempontjából, ha nem éltek egy fizikailag aktív életet, mint elhízott, túlsúlyos társaik, akik annak ellenére, hogy testzsír% bőven az egészséges szint felett volt, mégis rendszeresen sportolta és mozgásgazdag életet éltek. Ez utóbbiak sokkal jobb eredményekkel rendelkeztek és ezáltal kórjóslatuk is kedvezőbb volt. Ezt a jelenséget az úgynevezett „elhízás-paradoxon” -nak nevezzük.

Magas intenzitású fizikai terhelés és az ezzel járó szív-keringési fittség bizonyítottan csökkenti, vagy akár teljesen meg is szünteti az elhízottságból fakadó megbetegedések, elhalálozások kialakulását.

A fizikailag inaktívak túlsúlyos egyének akár 2x-3x nagyobb halálozást mutatnak a BMI vagyis a testtömegindex minden kategóriájában, azonban a fizikai aktivitás következtében kialakuló fittség sem tünteti el teljesen a rossz BMI kedvezőtlen hatásait.

Megállapítható, hogy azok a túlsúlyos, illetve elhízott egyének, akik megfelelő edzettséggel rendelkeznek, bár 25 illetve 42 %-al gyakoribb elhalálozást arányt mutatnak, szemben a normál testsúlyú és megfelelő edzettséggel, fittséggel rendelkező alanyokkal összehasonlítva. Látható tehát, hogy ez a szám továbbra is sokkal kedvezőbb azokkal összehasonlítva, akik túlsúlyosak és egyben teljesen edzettlenek.

Összefoglalva elmondható, hogy mind a megfelelő, optimális testsúly, mind az edzettség külön-külön is rendkívül fontos az egyén egészsége szempontjából, de a legjobb forgatókönyv mindenki számára, az élethosszig tartó fizikai edzettség.

Sokkal elfogadhatóbb az egyén egészsége szempontjából, hogy ha már túlsúlyos, de közben edzett marad, mintsem, hogy csökken a testsúlya, de közben egy mozgásszegény életet él.

www.https://journals.lww.com/acsmcsmr/FullText/2019/08000/Effects_of_Physical_Activity,_Exercise,_and.5.aspx
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu