Főoldal / Hírek / Érdekességek / Gyógyszerszedés és a testmozgás

Érdekességek

Gyógyszerszedés és a testmozgás

2022.11.08

Fájdalomcsillapítók és testmozgás?

Ha fájdalmaink vannak és gyógyszerre van szükségünk a legjobb döntés, amennyiben kihagyjuk az aznapi edzésünket, hiszen ellenkező esetben károsodhat egészségünk. Amennyiben edzés előtt fáj a fejünk és bevennénk egy fájdalomcsillapítót, hogy ne kelljen kihagyni az aznapi edzést, mindig gondoljunk arra, hogy a fejfájásunknak valami oka van. 

Állóképességi sportolókkal végzett vizsgálatok bizonyítják, hogy amennyiben olyan gyógyszereket szedünk, mint például az ibuprofén tartalmú Advil, Algoflex, Dolgit, Nurofen, Ibuprufén, Spedifen vagy az acetilszalicilsav tartalmú Aszpirin, Alka Seltzer, Kalmopyrin, akkor a megerőltető edzés közben duplájára, de akár hatszorosára is növekedhet a hányinger/hányás, illetve a veseelégtelenség vagy a keringési elégtelenség kockázata.

És hogy mi ennek az oka?

Tekintettel arra, hogy hatóanyagokat a vesénk bontja le, azonban edzés közben nem a vesénk a legjobban vérrel ellátott szervünk, hanem az izmaink, így ez a körülmény lelassítja a szükséges lebontási folyamatokat, ami viszont így igencsak megterheli a szervezetet.

Különösen az állóképességi sportolók között vannak sokan olyanok, akik fájdalomcsillapítót szednek edzés előtt annak érdekében, hogy megelőzésképpen a megerőltető edzés/fizikai terhelés során jelentkező fájdalmakat csökkentsék. 

Ez azonban semmi esetre sem tanácsos dolog ezért a jelentkező fájdalmat semmiképpen se csillapítsuk gyógyszerekkel. Minden fájdalomnak oka van, a testünk ezzel jelzi számunkra, hogy valami nem stimmel és pihenésre lenne szüksége

Ezért ahelyett, hogy fájdalomcsillapítókkal csillapítanánk a szenvedést, inkább hallgassunk a testünk jelzésére, és hagyjunk neki egy kis szünetet, hiszen, amennyiben a jelentkező fájdalom ellenére folytatjuk az edzést, kockára tesszük egészségünket és súlyos, hosszantartó sérüléseket okozhatunk magunknak.

Sokakban felmerül vegyen-e be influenza elleni gyógyszert vagy antibiotikumot és eddzen tovább?

Nagyszerű dolog, hogy a gyógyszerek segíthetnek abban, hogy jobban érezzük magunkat megfázás vagy influenza esetén, azonban ’sajnálatos’ módon – mivel pont a gyógyszerek hatásai miatt érezzük magunkat fittebbnek – ez egyidejűleg veszélyeket is magában rejthet és például a szívizomgyulladás kialakulását is kockázathatjuk. Amennyiben az orvos antibiotikumok szedését írja elő, mindig inkább hagyjuk ki az edzést és csak három nappal az utolsó antibiotikum adag szedése után kezdjük el a könnyű edzést.

Béta-blokkolók és sport? csak óvatosan javasolt!

Az orvosok a magas vérnyomásra béta-blokkolókat írnak fel, amennyiben azonban rendszeresen kell ilyen gyógyszert szednünk, mindenképpen jelezzük és beszéljük meg a kezelőorvosunkkal, hogy számunkra milyen edzéstípus lehet a megfelelő, hiszen a béta-blokkolók lassítják az anyagcserét és fáradttá és kedvetlenné tesznek. Éppen ezért különösen az állóképességi sportok esetében kell gondoskodniuk arról, hogy ne legyenek túl megerőltetőek, és a szervezetet ne terheljük meg túlzottan.

Ugyanez vonatkozik a dehidratáló, vízhajtó szerekre (ún. diuretikumokra), amelyeket szintén a magas vérnyomás kezelésére használnak, hiszen ezek edzés közben is csökkentik a vérnyomást, ezért terheléskor szédülést okozhatnak. 

A cukorbetegeknek erre oda kell figyelniük edzés közben

A sport, a fizikai aktivitás mindenkinek ajánlott beleértve a szénhidrátanyagcsere problémákkal rendelkező cukorbetegeket is, azonban, amennyiben hosszabb ideje nem sportoltunk, fontos, hogy előbb egyeztessünk orvosunkkal/sportorvosunkkal, hiszen ő tudja, hogy melyik mozgás a legmegfelelőbb ebben az esetben.

Természetesen ügyelni kell arra is, hogy edzés közben ne csökkenjen hirtelen a vércukorszint.

Ennek oka lehet, hogy az izmok sok energiát használnak fel edzés közben. Ha túl sok inzulint fecskendezünk be edzés előtt, akkor ennek egészségügyi következményei is lehetnek. 

Mindenesetre tanácsos edzés előtt és után mindig ellenőrizni a vércukorszintet, és megbeszélni az Önt kezelő orvossal, hogyan alkalmazzuk a legoptimálisabban az alkalmazandó gyógyszereket.

Az erő- és állóképességi edzések kombinálásának előnyei közé tartozik, hogy növeli az energiafogyasztást, megmarad az izomtömeg, sőt még növekszik is. Az izomépítés fokozza az anyagcserét és így megfelelő diétával megelőzhető az esetleges izom leépülés.

Szerkesztői megjegyzés: És ami a legjobb a rendszeres mozgásban: A sport nem csak egészségessé tesz, hanem boldoggá is! A sportolók elégedettebbek és jobban érzik magukat. Például edzés közben felszabadul a szerotonin nevezetű boldogsághormon. A kocogás, az úszás vagy a kerékpározás nem csak a kilókat csökkenti, hanem a hangulatot is feldobja. 

 

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu