Főoldal / Hírek / Érdekességek / A testmozgás elősegítése az iskolában. A megelőzés előre meghatározott kerete

Érdekességek

A testmozgás elősegítése az iskolában. A megelőzés előre meghatározott kerete

2020.09.16

A gyermekek és serdülők mozgásszegény életmódjáról még a COVID-19 világjárvány megjelenése előtt is számos felmérés, vizsgálat és tanulmány készült, illetve hívták fel a figyelmet a szakemberek kongresszusokon, konferenciákon, a médiában és az online térben egyaránt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) áprilisban közzétett tanulmányában egy kutatócsoport megállapította, hogy a 146 országból származó gyermekek és serdülők többsége nem felel meg a fizikai aktivitásra vonatkozó érvényben lévő irányelveknek.

A WHO felhívta a nemzetközi politika figyelmét, hogy kezdeményezzen sürgősen szükséges intézkedéseket a gyermekek és serdülők fizikai aktivitásának elősegítésére.

A nagyméretű német motoros készségmodul (MOMO) hasonló eredményekre jutott. A Németországban élő gyermekek és serdülők körülbelül 75 százaléka nem éri el a szükséges 60 perc közepes intenzitású aktivitást naponta. Különösen az iskolában vagy a sportegyesületekben mozognak a gyerekek és fiatalok. Elmondható, hogy a szervezett sportolási lehetőségek száma 2014 és 2017 között nőtt, míg a szervezetlené, vagyis a spontán fizikai aktivitásé egyértelműen csökkent.

Hazánkban egy, a Magyar Sporttudományi Társaság munkatársai által készített 2014-es tanulmány alapján hasonló eredményre jutottak a szerzők.

A Coronavírus okozta válság okozta iskolai és sportegyesületi korlátozások tehát még inkább negatív hatással lehetnek a gyermekek fizikai aktivitására és egészségére. A The Lancet Child Adolesc Health, az egyik legelismertebb tudományos folyóiratban megjelent nemzetközi szerzők által írt, a közelmúltban (2020 június) megjelent tanulmányban a kinai Guan és az ausztrál Okely által vezetett kutatócsoport arra figyelmeztetett, hogy a gyermekeknél a mozgáskorlátozottság miatt megnövekedhet a mentális betegségek és a légzőszervi fertőzések kialakulása. Ennek megfelelően - és Corona ellenére - olyan stratégiára van szükség, amely a gyermekeket és serdülőket fizikai aktivitásra ösztönzi, és olyan feltételeket teremt, amelyek elősegítik a fizikai aktivitást.

A digitalizált és a szabadtéri oktatásról, valamint a kisebb osztálylétszámról folyó jelenlegi vitákban nem szabad figyelmen kívül hagyni a fizikai aktivitás népszerűsítését.

Az iskolai testmozgás előmozdításáról szóló összefoglaló jellegű tudományos cikkek azt mutatják, hogy az iskolai fizikai aktivitás két területe ígéretes: a célzott iskolai sport és a testmozgás népszerűsítése más iskolai tantárgyakban is, a szünetek és a délutáni foglalkozás és iskolai kirándulások területén egyaránt. Az edzéshez szükséges játékok és felszerelések, valamint a kellően nagy termek és iskolai udvarok biztosítása hatékonyan segíthet a gyermekek és fiatalok fizikai aktivitásának és teljesítményének elősegítésében. Különösen a rendszeres testmozgás pozitív hatásai a szakórák keretében (például az iskola udvarán rögzített és lesétált geometriai ábrák területének kiszámítása, a diákok átlagos sebességének kiszámítása 100 méteres futásban vagy a testméret és egyéb jellemzők hatása matematika órákon) megfelelően dokumentáltak.

A pusztán oktatási intézkedések, például a kellő testmozgás egészségfejlesztő hatásainak tanítása, igencsak heterogén eredményeket mutatnak. A szisztematikus szakirodalmi elemzés szerint a tananyagnak a további sportórákra történő adaptációját különösen hatékony módszerként írják le.

A gyermekek és serdülők inaktivitásának az ortopédiai, kardiovaszkuláris és mentális egészségi paraméterekre gyakorolt ​​negatív hatásai jól dokumentáltak. Ezek általában az egész életen át megnyilvánulnak. Évek óta az egészségügyi szakemberek konkrét prevenciós terveket is követelnek:

"Annak érdekében, hogy a kipróbált egészségügyi rendszerünket magas szinten tudjuk tartani, prevenciós tervre van szükség" - követelte Prof. Martin Engelhardt, az Ortopédiai Traumatológiai Sportorvosi Társaság korábbi elnöke 2017-ben. Ez a „követelés” a mai járványos időkben még inkább jogos igény, amit össze kell hangolni az állammal, az óvodákkal és az iskolákkal, a szervezett sport- és orvosi társaságokkal, ezeket megfelelő képzési intézkedésekkel kell alátámasztani és hosszú távra meg kell tervezni.

https://www.zeitschrift-sportmedizin.de/bewegungsfoerderung-in-der-schule-ein-praedestiniertes-setting-zur-praevention/
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu