Főoldal / Hírek / Érdekességek / Testmozgás a zöldben (Green exercise) - kapcsolat a természettel

Érdekességek

Testmozgás a zöldben (Green exercise) - kapcsolat a természettel

2023.02.09

A beltéri és a természetes környezetben végzett szabadtéri tevékenységeket összehasonlító tanulmányok áttekintése azt bizonyítja, hogy a természetes vagy zöld környezetben végzett szabadtéri tevékenység nagyobb revitalizációs érzést és pozitív elköteleződést okoz. 

A zöldb környezetben végzett edzés/testmozgás minden típusa javítja az önbecsülést és a negatív hangulati alskálákat is, mint például a feszültség, a harag és a depresszió.

Úgy tűnik, hogy a természetben végzett gyakorlatok kezdeti öt perce van a legnagyobb hatással a hangulatunkra és az önbecsülésünkre, ami azonnali pszichológiai egészségügyi előnyökre utal. A zöld környezetben végzett testmozgásban való részvétel olyan élettani paraméterekre is hatással van, amelyek eltérnek a városi környezetben megfigyelt változásoktól.  Néhány tanulmány vizsgálta az élettani paramétereket, mint a pulzusszám, a vérnyomás és az autonóm kontroll (a szívfrekvencia variabilitását használva), valamint az endokrin markereket, a noradrenalint, az adrenalint és a kortizolt (a stressz objektív mértékét meghatározó hormon).

Megfigyelték, hogy a szabadban végzett edzés utáni vérnyomás gyorsabban tért vissza a kiindulási értékekre a városi körülményekhez képest. 

A valódi erdei környezetben való séta élettani hatásait vizsgáló japán tanulmányok hasonló eredményekről számoltak be, mely szerint jelentősen alacsonyabb szisztolés és diasztolés vérnyomást észleltek az erdei környezetben való sétát követően, összehasonlítva ugyanazzal a tevékenységgel egy olyan városi környezetben, ahol egyértelműen hiányzott a zöld növényzet.

A szimpatikus aktivitás csökkenése, amelyet a vizeletben mért csökkent noradrenalin szinttel jellemeztek válthatta ki ezeket a vérnyomásra gyakorolt ​​negatív hatásokat, a városi környezet által megnövekedett ingerlékenységnek és figyelemnek való kitettséget gondolták a megnövekedett pulzusszám értékek okának. 

Érdekes megfigyelés volt, hogy egy stresszes videó megtekintését követő természeti jelenetek megtekintése kiváltotta a paraszimpatikus aktivitás növekedését, vagyis a csökkent pulzusszámot. Emellett a szívfrekvencia variabilitás (HRV), amely az autonóm funkciót jelző indikátor, megnőtt mind a természeti filmek nézése, mind az erdei környezetben való sétálást követően. 

A magas HRV egészséges autonóm idegrendszeri működésre utal, és fordítottan korrelál a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával. A HRV jelzi az idegrendszer alkalmazkodóképességét az egyén által tapasztalt kihívásokra, például a stresszre és a testmozgásra való reagálásban. HRV-analízis segítségével egy japán tanulmány magasabb HRV-t mutatott, ami a paraszimpatikus aktivitást tükrözi, miközben a résztvevők kint, erdei környezetben ültek.

A pszichológiai stressz szintjének növelése káros az egészségre, megfigyelések szerint ezért a stressz faktorok növekedésével a stresszes helyzetek kezelését segítő módszerekre van szükség. 

A megoldás?

A természet egy ilyen megoldás lehet, mivel úgy tűnik, hogy csökkenthetjük a stresszszintet is. A belsőelválasztású, endokrin homonok az adrenalin, a noradrenalin és a kortizol, mint stresszhormonok szintje a természetben való tartózkodás után csökkennek, ami azt sugallja, hogy a természetnek való kitettség hatással van az emberi szervezet két fő stresszrendszerére.

Tanulmányok bizonyítják, hogy az erdei környezetben való tartózkodás pihentető és egyben stresszcsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amint azt a vérnyomás, a pulzusszám (a HRV növekedésével együtt) és az endokrin markerek fiziológiai paramétereinek csökkenése is mutatja. 

Az adrenalin szint csökkenésével kapcsolatos további hatás az immunrendszer javulása a megnövekedett úgynevezett természetes ölősejtek aktivitásának formájában, amelyeknek fő feladatuk a vírusfertőzésekkel szembeni védekezés, és a fertőzött sejtek eltávolítása. A természetes ölősejtek aktivitása a háromnapos erdei kirándulást követően akár 30 napig is nőtt a férfiak, azonban csak hét napig a nők esetében. 

Szerkesztői megjegyzés: Amint van egy kis időnk tehát, irány a természet, egy kiadós séta, jogging, kerékpározás formájában, lehetőleg a hét minden napján és ha van rá mód, vigyünk valakit magunkkal, mert TUDJUK:

a MOZGÁS = EGÉSZSÉG

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3710158/
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu