Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az „Aktív Öregedés” program az egyetlen egészséges alternatíva? II

Érdekességek

Az „Aktív Öregedés” program az egyetlen egészséges alternatíva? II

2023.07.01

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által hirdetett „aktív öregedés” elképzelés szerint a fizikailag aktívabb idős felnőttek, függetlenek és elkötelezettek maradnak. Ez a koncepció, bár jó szándékú, nem túl reális és könnyen elbátortalaníthatja azokat az egyéneket, akik az idős kor pszichológiai vagy fizikai korlátjaitól szenvednek.

A program nem mindig veszi figyelembe az egyének és a kultúrák közötti sokféleséget sem, ezeket a következtetéseket az Argentin Pszichiátriai Társaság Geriátriai Pszichiátriai Szakosztálya ismertette a XXXVI. Argentin Pszichiátriai Kongresszuson.

"Az aktív öregedés fogalma, ahogyan azt sokan bemutatják, kényes kérdés, és potenciálisan problémás lehet, amellett, hogy egyetlen előíró módszert határoz meg az egészséges öregedésre, amely alapértelmezés szerint a passzív öregedést "abnormálissá" teszi, figyelmen kívül hagyja a demográfiai, néprajzi és kulturális különbségeket is.

"Minden kultúrának más értékei vannak. Az aktivitás, az autonómia és a boldog gondolkodásmód szempontjából jól öregedő javaslat egyértelműen tükrözi a nyugati kapitalista értékeket. A keleti kultúrákban az idős emberek olyan pozíciót foglalnak el, amely tükrözi tapasztalataikat és bölcsességüket, miközben megőrzik a szemlélődő gondolkodásmódot, amit nagyra tartanak. Ők állnak a család középpontjában, és szerepük az, hogy útmutatást és tanácsadást nyújtsanak a fiatalabb generációknak" – jelentette ki a konferencia egyik előadója.

Majd a továbbiakban így folytatta: „Vannak olyan aktív öregedés által inspirált programok, amelyek a külső, dinamikus és megfigyelhető tevékenységeket részesítik előnyben a színfalak mögött zajló tevékenységek, például a reflexió, az elemzés és a szemlélődés rovására. Ezt a gondolkodásmódot követve egy idősebb személy, aki elmélkedéssel tölti az idejét, kissé elvesztegetné a naplemente éveit. Ez felvet egy problémát, mert ahogy telnek az évek és közeledik a halál, a spirituális élet egyre nagyobb jelentőségre tesz szert. És ez nem olyan tevékenység, amelyet ennek a programnak a feltételei értékelnek vagy ajánlanak"

„Az aktív öregedési program másik problémája az, hogy úgy tűnik, hogy minimalizál bizonyos jellemzőket, amelyek csak az idős korra jellemzőek. Az ebből eredő fizikai, kognitív és érzelmi változások csökkent aktivitáshoz vezethetnek, de ezek csupán az élet ezen szakaszának sajátosságai, és nem kórosak.”

Egy másik előadó, aki a Buenos Aires-i Project idősebb felnőttek osztályának pszichiátere úgy véli, hogy „az aktivitás elmélete megalapozza az idősebb felnőtteknek szóló legtöbb program alapjául szolgáló feltételezést: hogy a társadalmi tevékenység önmagában előnyös, és nagyobb kiteljesedést eredményez az életben, illetve, hogy minden idős embernek szüksége van és vágyik arra, hogy aktív és elkötelezett maradjon. (folytatjuk)

https://espanol.medscape.com/verarticulo/5910906
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu