Főoldal / Hírek / Érdekességek / Golfozással az ízületi gyulladás ellen

Érdekességek

Golfozással az ízületi gyulladás ellen

2023.05.18

Az ízületi porckopás, más néven osteoarthritis vagy arthrosis, az egyik leggyakoribb krónikus (hosszan tartó) nehezen kezelhető ízületi betegség. A fizikai aktivitás, az edzés segít enyhíteni az ízületek merevségét és fájdalmát, ugyanakkor a betegség egyben megnehezíti a gyógyulás szempontjából előnyös gyakorlatok végzését. Még egy viszonylag egyszerű tevékenység is, mint például a kocogás néha többet árthat, mint amennyit segít. 

Szerencsére létezik egy olyan kis megterhelést jelentő mozgásforma, amely hihetetlenül népszerű az idősebb, ízületi gyulladásban szenvedő lakosság körében, azonban van egy komoly ellenérv, mégpedig, hogy igencsak drága sportágról van szó, nevezetesen a golfról.

Az osteoarthritis 2 millió embert érint a földön, így ez az egyik leggyakoribb betegség, egy felmérés szerint és a felmérés szerint mindössze 64%-uk számolt be legalább jó fizikai egészségről.

Ausztrál és brit kutatók nemrégiben közzé tettek egy tanulmányt, amely a golfozás előnyös tulajdonságait taglalja.

A tanulmány szerzői által megkérdezett 459 golfozó között, akik szintén ebben az izületi gyulladásban szenvedtek a jó fizikai egészség aránya több mint 90% volt.

Hasonló eredményt kaptak, amikor a mentális egészségre kérdeztek rá. Az osteoarthritisben szenvedő nem golfozók közel negyede számolt be magas vagy nagyon magas szintű pszichés zavarról, míg a golfozók esetében ez mindössze 8%-a. 

A javuló fizikai és mentális egészségnek ez a mintázata megmaradt abban az esetben is, amikor a kutatók felmérték azokat is, akik nem szenvedtek ebben a betegségben.

Összefoglalva: több tanulmány is beszámolt arról, hogy a golf összefüggésbe hozható az egészségi és a mentális állapot általános javulásával, hiszen a golfozás többek között csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát. 

A kutatási eredmények rávilágítottak arra, hogy a golf milyen fontos szerepet játszik a barátságok kiépítésében, a közösséghez tartozás révén az összetartozás érzésének megteremtésében, amelyek mindegyike köztudottan hozzájárul a mentális egészséghez és jóléthez.

Mentális egészségügyi szempontból is  tehát a golfozás  jobb közérzettel és alacsonyabb pszichológiai szorongással is jár, ami fontos szempont az idősebb felnőttek számára

Az aktív tartózkodás és a rendszeres testmozgás az osteoarthritis kezelésének egyik legfontosabb szempontja, az alacsonyabb intenzitású fizikai tevékenységek, mint például a golf, segíthetnek az aktivitás fenntartásában, míg a nagyobb intenzitású tevékenységek, mint például a futás, a kocogás és az edzőterem jelentős 'stresszt' okozhatnak az ízületekben, hozzájárulva a tünetek és a fájdalom fokozódásához. 

Egyre több bizonyíték van tehát arra, hogy a golf csökkenti számos krónikus betegség, például az elhízás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, javíthatja a kognitív funkciót és hozzájárulhat ezeknek a betegségeknek a kezeléséhez, ami viszont csökkentheti a hosszú távú egészségügyi és orvosi költségeket, mind az egyén, mind a társadalom részéről.

Szerkesztői megjegyzés: Egy 18 lyukú kör lejátszása jelentősen meghaladja az ajánlott heti 150 perces fizikai aktivitást, sokat számíthat az is, hogy nyugodt természeti környezetbe űzhető, azonban ne feledjük, hogy ehhez egyrészt sok időre és nem utolsósorban pénzre van szükség. 

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu