Főoldal / Hírek / Érdekességek / Fussunk, mozogjunk az egészséges és hosszabb életért

Érdekességek

Fussunk, mozogjunk az egészséges és hosszabb életért

2022.08.04

A rendszeres fizikai aktivitás és általában az ezzel járó magas kardiorespiratorikus fittség, amely magában foglalja az aerob kapacitást és a maximális oxigénfelvételt (VO2max) egyaránt csökkenti a bármely okból bekövetkező mortalitás, vagyis az egy adott populációban megfigyelhető halálozások gyakoriságát.

Nagyszabású vizsgálatok bizonyitékai alapján szinte egyértelmű, lineáris kapcsolatot lehet megfigyelni a növekvő kardiorespiratorikus fittség és a hosszú élettartam között, azonban nem egyértelmű, hogy milyen mértékű fizikai aktivitás az optimális.

A nemzetközi egészségügyi ajánlások, illetve irányelvek alapján legalább heti 150–300 perc közepes intenzitású aerob fizikai aktivitás (erőltetett séta, úszás, kerékpározás) vagy 75–150 perc erőteljes intenzitású aerob testmozgást javasolnak az általános egészségügyi előnyök megtartása, illetve megőrzése érdekében.

Dr. Hannah Arem és munkatársai, akik hat egyesült államokbeli és európai tanulmány adatait gyűjtötték összesen 661 137 felnőtt bevonásával. Az adatok elemzése után kimutatták, hogy az előbbi irányelveknek való megfelelés nagymértékben hozzájárul a hosszú élettartamhoz, sőt még további javulások történtek, amennyiben a hosszú, elvárható élettartamhoz kapcsolódó előny elérte a minimális ajánlásoknál 3-5-ször magasabb küszöbértéket, vagyis 450-750 percet hetente anélkül, hogy káros következmények előfordulnának.

Akik a minimum előírás 10-szeresével végeztek fizikai aktivitást azok esetében sem figyeltek meg negatív következményeket és a halálozás mértéke is 40%-al csökkent.

https://bjsm-bmjcom.translate.goog/content/54/13/759.long?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu