Főoldal / Hírek / Érdekességek / Futás a mérgezésig: Ennyi ideig kell kocogni, amíg a boldogság fantasztikus érzése meg nem érkezik

Érdekességek

Futás a mérgezésig: Ennyi ideig kell kocogni, amíg a boldogság fantasztikus érzése meg nem érkezik

2024.04.24

Ha felvesszük a futócipőt és elkezdünk futni, akkor egy idő után valódi motivációs lökést kapunk. A futók szerint ez a tevékenység szinte stimulánsnak tűnik, de kérdés, hogy mennyi ideig kell kocogni, hogy mindenhol érezzük ezt az euforikus hatást, a futás boldogságát.

A legfontosabb, hogy sok-sok fegyelemre van szükség – és néha sok győzelemre, vagyis, hogy sokszor letudjuk győzni önmagunkat, de ha egyszer már eljutottunk oda, vagyis, amikor már a kocogás sportnak számít, utána büszkének és eufórikusnak érezzük magunkat

Ezt a boldogságérzetet egy THC-szerű (tetrahidrokannabinol) anyagnak köszönhetjük

és mindannyian tudjuk, milyen fontos a sport. És mint olyan rendkívül egészséges! Ha rendszeresen mozgunk, pozitív hatással van anyagcserénkre és pszichénkre, csakúgy, mint az evés és az alvás, az embereknek testmozgásra van szükségük ahhoz, hogy megfelelően működjenek. És ez nem véletlen.

Ugorjunk vissza az időben, amikor az emberek még gyűjtögető és vadász életmódót folytattak, nekik a testmozgás a mindennapi élet természetes része volt. Sajnos ez ma némi erőfeszítést igényel, mert kényelmesebben élünk, mint valaha - most gyakorlatilag mindent megrendelhetünk online, ki se kell kelnünk a fotelből.

De igenis érdemes összeszedni magunkat és kínozni az izmainkat!

A kocogás egy idő után úgy viselkedik, mint a kannabisz, hosszú futások nagyobb egyensúlyt biztosítanak és stabilizálják a mentális ellenálló képességet. És ugye aki már tapasztalta, milyen jó érzés is ez a boldogság érzése kocogás után?!

Eddig ezt minden hozzáértő az endorfinokkal társította. Igen, igaz, hogy ez az úgynevezett „boldogsághormon” futás közben szabadul fel, de az endorfinok csak a vérben mutathatók ki, és nem érik el az agyat, ahol boldogság keletkezik.

De akkor felmerülhet a kérdés, mégis mi más váltja ki ezt a kellemes érzést? A titokzatos anyagot "endokannabidoidnak" nevezik. A név nemcsak a kannabiszt idézi, hanem a hatása is hasonló ehhez a növényéhez. Az endokannabinoidok a test által előállított olyan jelzőmolekulák, amelyek az endokannabinoid rendszer szabályozására, modulálására szolgálnak.

Hogyan működik ez pontosan?

Amikor kocogunk, körülbelül 30 perc elteltével aktiválódik az "endokannabidoid rendszer": testünk felszabadítja ezt az anyagot, ami aztán eléri az agyat, és ott ugyanazokra a receptorokhoz kapcsolódik, mint a kannabiszban lévő THC (tetrahidrokannabinol), melynek következtében egy természetes bódulat áraszt minket el, amely egyrészt egészséges másrészt ellensúlyozza a depressziót. Természetesen az érzés nem olyan kifejezett, hiszen a testünk viszonylag csak kis mennyiségben termeli ezt az anyagot. 

FOGYÓKÚRA FUTÁSSAL?

Mennyi ideig kell kocognunk, hogy ez a mérlegen is meglátszódjon, a magyarázathoz ismét vissza kell mennünk egy kicsit az evolúció történelméhez: természetesen a vadászó-gyűjtögetők nem voltak lusták, hanem az éberség ravasz állapota uralta mindennapjaikat, amelynek során az emberek a bennük rejlő feszültség ellenére teljes mértékben jelen voltak és koncentráltak a vadászat során. Vagyis ebből a szempontból nagyon okosak voltak, de mit is jelent ez számunkra: a válasz egyértelmű vegye elő a szép idő megérkeztével mindenki a futócipőjét és a sportruháját, és irány a természet! És amikor elérkezik a fentebb leírt boldogságérzés, akkor már jó úton járunk céljaink elérése érdekében.

https://www.schweizer-illustrierte.ch/body-health/fitness/wer-braucht-drogen-wenn-man-joggen-kann-269569
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu