Főoldal / Hírek / Érdekességek / Fizikoterápia és gyógyulás a tüdőrák operációja után

Érdekességek

Fizikoterápia és gyógyulás a tüdőrák operációja után

2020.01.29

A fizikoterápia során természetes és mesterségesen előállított fizikai energiákat használva kezelik a mozgásszervi, idegrendszeri és keringési problémákat. A kezelések során használt energia típusok, ami a gyógyítást szolgálhatja, úgy mint az elektromosság (elektroterápia), ultrahang, mozgás (mechanoterápia) lézer (fototerápia), a víz (hidroterápia), a hőmérséklet változása (termoterápia) vagy a mágnesesség.

A tüdőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés, amely a legtöbb esetben halálos kimenetelű. A gyógyításban a sebészeti beavatkozást használják elsődlegesen, z operáció után kialakuló komplikációk előfordulásának aránya azonban igen magas. A fizikoterápiát rutinszerűen írják fel, sokszor alapos evidenciák ismeretének hiányában a műtét utáni problémák kialakulásának megelőzésére, illetve a gyógyulás hatékonyságának növelésére.

Egy 2019-es svéd vizsgálat célja az volt, hogy a kórházban történő fizikoterápiás kezelés hatékonyságát derítse ki, az operáció utáni fizikai kapacitással és aktivitással mérve. Összesen 107 pácienst vettek be a kutatásba, akik mellkasi műtéten estek át. A vizsgálati csoport kórházi fizikoterápiában részesült, amíg a kontroll csoport nem. A betegeket az operáció előtt és három hónappal később vizsgálták. A kórházi fizikoterápia korai mobilizálásból, olyan korai könnyű fizikai aktivitási feladatokat használtak, mint a felülés, felállás, valamint légzés gyakorlatok és mellkasi mozgások. A hat perces sétálási próbával mérték a fizikai fittséget. Az objektív mérésére az Akcelerométer (mozgás mennyiségét és minőségét mérő műszer) szolgált, szubjektívre pedig fizikai aktivitás kérdőív idősekre módosított változata.

A fizikai teljesítőképessége mindenkinek szignifikánsan csökkent a műtét után 3 hónappal, az előtte lévő állapothoz képest. A két csoport között nem volt statisztikailag alátámasztható különbség a teljesítményben, aktivitásban, légzésfunkciós paraméterekben vagy a nehéz légzésben. De a szubjektív kérdőívben a vizsgálati csoport több fizikai aktivitásról számolt be mint a kontroll csoport.

https://medicover.hu

Marcus Jonsson et al.: In-Hospital Physiotherapy and Physical Recovery 3 Months After Lung Cancer Surgery: A Randomized Controlled Trial, Integrative Cancer Therapies, 2019.
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu