Főoldal / Hírek / Érdekességek / Fizikai aktivitással az agyvérzés megelőzésére?

Érdekességek

Fizikai aktivitással az agyvérzés megelőzésére?

2017.12.30

A rendszeres és megfelelő mértékű fizikai inaktivitás rizikófaktora lehet az érelmeszesedésnek és a magas vérnyomásnak. Azoknál a stroke-osoknál, (agyvérzés vagy szélütés, amikor egy vérrög által az agy oxigénellátása lecsökken vagy megszűnik, így ott a sejtek elhalhatnak) akik korábban relatíve magas fizikai aktivitással rendelkeztek, viszonylag kevesebb stroke utáni traumát figyeltek meg, két évvel a stroke után, összehasonlítva azokkal, akik kevésbé voltak aktívak a stroke előtt. Tudományosan bizonyított: hogy specifikus gyalogló edzéssel nagyobb sebességet lehet elérni és nagyobb távot lehet megtenni. Valószínűleg az újabb stroke kialakulásának esélyét is csökkenti a rendszeres speciális gyalogló edzés, de erre még nincs bizonyíték. A megelőzésre leginkább az aerob edzés ajánlott. Nincs még elég, olyan tudományos vizsgálat tanulmány, ami az ellenállásos (resistance) edzés és a stroke kialakulásának összefüggéséről adna információt. De azt kell feltételezni, hogy a féloldali izomgyengeséggel rendelkezők (akik általában öregebbek és fizikailag kevésbé aktívak) ugyanazokat a pozitív hatásokat tudják elérni egy erőedzés következményeként, mint azoknál, akiknek nincsenek neurológiai problémáik. Más szóval, az eddigi vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy a fizikailag aktív, a stroke következtében kialakult féloldali izomgyengeséggel rendelkezőknél is alacsonyabb mortalitási értéket, hosszabb aktív életéveket, a metabolikus szindróma kialakulásának csökkenését és emelkedett csontsűrűséget találunk.

 Mi lehet ennek az oka? Mi lehet a mögöttes, lehetséges mechanizmus?: Az agyvérzésen átesett betegek gyengébb testi funkcióikkal és alacsonyabb kondicionális (kor specifikus) szinttel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a rehabilitációhoz, a rehabilitációs edzéshez is kevesebb energiájuk van. Valószínűleg kevesebb motoros egységgel rendelkeznek (ideg-izom egység), amiket viszont újra lehetne aktiválni dinamikus izom kontrakciókkal. Aerob gyakorlatokkal nő az aerob kapacitásuk és így kompenzálódik, optimalizálódik az energiafelhasználásuk. Az edzést személyre kell szabni, de a lényeg a rendszeres sétán legyen és a szív-keringési rendszert edző gyakorlatokon. Ezeknek a gyakorlatoknak semmiféle kontra indikációja egyelőre nem ismert.

Juhász Benjámin, Testnevelési Egyetem

Exercise as medicine – evidence for prescribing exercise as therapy in 26 different chronic diseases című cikk alapján
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu