Főoldal / Hírek / Érdekességek / FONTOS TÉNYEZŐ a fizikai aktivitás időzítése a máj zsírtartalommal és az inzulin rezisztenciával összefüggésben

Érdekességek

FONTOS TÉNYEZŐ a fizikai aktivitás időzítése a máj zsírtartalommal és az inzulin rezisztenciával összefüggésben

2022.11.10

A gazdaságilag fejlett társadalmakban az évtizedek óta tartó negatív elhízási adatok már kifejezetten járványnak tekinthetőek, melyhez részben a fizikai aktivitás hiánya és/vagy a napközbeni ülő életmód elterjedése vezetett és ezen életmódbeli változások következménye.

Ismert tény, hogy az ülő viselkedés a kardiometabolikus betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával jár.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az ülő életmódot folytatók esetében, amennyiben ezen tevékenység közben többször rövid időre is, de mozognak néhány percet jobb kardiometabolikus profillal rendelkeznek, beleértve a csökkent triglicerid- és glükózkoncentrációt. A magas éhgyomri szérum triglicerid szintek a máj magas zsírtartalmat tükrözhetik, ami erősen összefügg az inzulin rezisztenciával.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeresen végzett testmozgás a májzsírtartalom csökkenésével és az ebből következő inzulinérzékenység javulásával jár. Ezért az alábbi vizsgálat vezetői azt feltételezték, hogy az üléssel töltött többszöri mozgásos megszakítása csökkenthetik a májzsír tartalmát és az inzulinrezisztenciát, végső soron megelőzve a 2-es típusú cukorbetegséget.

Holland kutatók (Epidemiology of Obesity) feltételezése alapján,

a fizikai aktivitás inzulinérzékenyítő hatása nagymértékben függ a tevékenység időzítésétől.

A vizsgálat 775 résztvevőjénél az ülőmunkával töltött időt, az ülőmunka megszakításait és a fizikai aktivitás különböző intenzitását aktivitásérzékelőkkel detektálták, a máj zsírtartalmát mágneses rezonancia spektroszkópiával mérték (n=256). A résztvevőket aszerint, hogy mikor voltak a legaktívabbak, illetve mikor voltak mérsékelten aktívak három csoportba osztották: reggel aktív (06:00-12:00), délután aktív (12:00-18:00) és este aktív (18:00-00:00). Egy adott időblokkban a legaktívabbakat aszerint jegyezték, hogy a teljes napi MVPA milyen %-ban töltötték az adott blokkban. Lineáris regressziós elemzésekkel vizsgálták az ülőmunka, a beiktatott szünetek és a legaktívabb zónában töltött idő kapcsolatát a máj zsírtartalmával. Az elemzések során figyelembe vették a demográfiai és életmódbeli tényezőkkel is, beleértve a teljes testzsírt is.

A résztvevők - 42% férfi - átlagéletkora 56±4 év, míg átlagos BMI-je 26,2±4,1 kg/m2 volt. A kapott eredményekből kiderült, hogy a teljes ülési idő idő nem függött össze a máj zsírtartalmával, illetve az inzulinrezisztenciával, azonban az ülés közbeni szünetek száma meglepő módon magasabb máj zsírtartalommal járt. A teljes MVPA és ennek időzítése azonban csökkentette az inzulinrezisztenciát azokkal a résztvevőkkel összehasonlítva, akiknél az MVPA egyenletesen oszlott el a nap folyamán. Az inzulinrezisztencia hasonló volt a reggel aktívabbak körében, míg azoknál a résztvevőknél, akik délután vagy este voltak aktívak, azoknál 18-25 %-os csökkentést figyeltek meg.

Az ülőmunka közben beiktatott szünetek száma tehát nem járt együtt alacsonyabb máj zsírtartalommal vagy csökkent inzulinrezisztenciával. A délutáni vagy esti közepes vagy erőteljes aktivitás esetében az inzulinrezisztencia akár 25%-os csökkenésével is járt.

Összefoglalva, a feltevésekkel ellentétben ezen eredmények alapján az üléssel eltöltött idő többszöri megszakítása nem járt csökkent máj zsírtartalommal vagy inzulin rezisztenciával. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a fizikai aktivitás egész napos időzítése meghatározó lehet a fizikai aktivitás inzulin érzékenységre gyakorolt jótékony hatásai szempontjából

A napi magas aktivitással eltöltött idő (MVPA) teljes mennyisége mellett azonban az MVPA napközbeni megfelelő időzítése (délutáni, esti) csökkent inzulin rezisztenciával járt, ami akár 25% -kal is csökkentette az inzulin rezisztenciát, összehasonlítva azokkal, akik a nap folyamán eloszlatva voltak aktívak.

https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-022-05813-3
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu