Főoldal / Hírek / Érdekességek / Fizikai aktivitás és szív-érrendszeri betegségek

Érdekességek

Fizikai aktivitás és szív-érrendszeri betegségek

2017.12.30

A ENSZ egészségügyi világszervezete (WHO) legfrissebb bejegyzése szerint: A nem fertöző (noncommunicable), más néven krónikus betegségek évente 40 millió ember haláláért felelősek, ami globálisan nézve az összes haláleset 70 %-át teszi ki.

A krónikus betegségek hosszú lefolyásúak és genetikai, élettani, környezeti és viselkedési faktorok kombinációk eredményei.

Minden évben 15 millió ember hal meg krónikus betegségben, a 30-ik és a 69-ik életévük között.

A krónikus betegségek közül a kardiovaszkuláris (szív-érrendszeri) betegségek felelősek a legtöbb ember haláláért, ez évente 17,7 millió ember, ezt követően rákban (8,8 millió), légző rendszerrel kapcsolatos betegségben (3,9 millió), és cukorbetegségben (1,6 millió) halnak meg.

Egyre több kutatás mutat olyan eredményt, hogy fordított/inverz kapcsolat van a fizikai aktivitás és szív-és érrendszeri betegségek között. Például Sandvik és társai (1993) azt találták egy vizsgálat eredményeit elemezve, hogy a jobb kondicionális állapotúak kockázata, és így a korai haláleseteknek a rizikója a szív és érrendszeri problémákat tekintve szignifikánsan kevesebb volt összehasonlítva azokkal, akik a legkevésbé voltak fittek.

Paffenbarger, Hyde és Wing (1990) egy több évet felölelő (longitudinális) kutatás eredményein keresztül kimutatták, hogy azoknak a férfiaknak, akik hetente legalább 2000 kcal-át használtak fel sétálás, lépcsőhasználat és sportolás közben, 39-%-al kevesebb esélyük volt koszorúér betegség kialakulására, mint kevésbé aktív társaiknak. A vizsgálatban hozzávetőleg 17 000 korábbi Harvard Egyetemre járó (Alumni tag) vett részt.

Ezek az adatok azt bízonyítják, hogy azok a korábban ülő életmódot folytató felnőttek, akik növelik a fizikai aktivitásukat (akár idősebb életkorban), csökkenteni tudják a szívbetegségek kialakulásának relatív kockázatát

A túlsúly és az elhízás szintén emeli a kardiovaszkuláris okból történő elhalálozás kockázatát. Azonban, mivel a rendszeres fizikai aktivitásnak kedvező hatása van az elhízás számos társbetegségére is, különösen a 2 típusú diabéteszre és a kardiovaszkuláris betegségekre, így nem meglepő, hogy a mortalitási ráta alacsonyabb azoknál, akik bár elhízottak, de fizikailag aktívabbak. Így amikor elhízott vagy túlsúlyos embereket kezelünk, inkább a rendszeres fizikai aktivitás szintjére kellene fókuszálnunk, mint magára testsúlyra.

És egy érdekes, szomorú, de tanulságos eset: közel 25 évvel ezelőtt 1988 január 5-én, egy híres sportoló Pete Maravich 40 éves korában, kosárlabda játék közben, szívmegállásban halt meg. A halála mindenki számára sokkoló volt és az orvosi szakértőket is megdöbbentette. Maravich szíve, - ahogy a boncolás kimutatta - abnormálisan nagy volt, elsősorban azért mert Ő a jobb szívfelében csak egy koszorúsérrel született. Hiányzott a koszorúsere, ami a bal szív felet táplálja!  Az orvosok elámultak, hogy ez az egyetlen koszorúsér is ellátta a bal szív felet is és ez az adaptálódás olyannyira sikeres volt, hogy lehetővé tette számára, hogy a kosárlabda történetének egyik legjobb játékosa lehessen (10 éven keresztül a legmagasabb szinten tudott versenyezni).

Juhász Benjámin, Testnevelési Egyetem

Forrás:

Egészségügyi Világszervezet http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs355/en/  Utolsó elérés dátuma: 2017. 12.11

Textbook of Work Physiology: Physiological Bases of Exercise Fourth Edition, Per-Olaf strand (et al.) 2003

Physiology of Sport and Exercises Jack H. Wilmore et al. 4th ed. 2008
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu