Főoldal / Hírek / Érdekességek / A kevesebb képernyő előtt eltöltött idő és a rendszeres fizikai aktivitás jelentős mértékben csökkenti a negatív lelki tünetek megjelenését a fiatalok körében

Érdekességek

A kevesebb képernyő előtt eltöltött idő és a rendszeres fizikai aktivitás jelentős mértékben csökkenti a negatív lelki tünetek megjelenését a fiatalok körében

2020.12.29

Nem sok tanulmány tárja fel a képernyő előtt eltöltött idő és a fizikai tevékenység lehetséges összefüggéseit a fiatalok mentális egészségével kapcsolatban.

Izland fővárosában Reykjavíkban 2015 tavaszán 315 fő 15,8 év átlagéletkorú fiatal esetében végezték a kutatók vizsgálataikat. A résztvevők kérdőíves felmérés alapján számoltak be a demográfiai adataikról, a fizikai aktivitásuk gyakoriságáról, a képernyő előtt eltöltött időről és mentális egészségi állapotukról (depressziós tünetek, szorongás és szomatikus panaszok, önértékelés és elégedettség az élettel stb.). 

A teljes fizikai aktivitást egy héten keresztül mérték csuklón viselt gyorsulásmérővel. A testösszetételt DEXA módszerrel határozták meg, amikoris mérhető a zsír és a lágyszövet (izom) tömege és aránya. A testzsír elhelyezkedéséből, az elhízás típusából bizonyos betegségek, mint például a szív és érrendszeri betegség, a cukorbetegség rizikója már korai fázisban is megállapítható. A teljes testösszetétel vizsgálatával a testedzés hatása, a zsír-izom arányának változása is pontosan mérhetővé válik, így objektív választ kapható a fizikai aktivitás, a sport eredményességére. Poisson regressziós elemzéssel vizsgálták a képernyő előtt eltöltött idő és a fizikai aktivitás független és interaktív összefüggéseit a mentális egészségi változókkal, igazodva a nemhez, a testzsír százalékhoz és az anya iskolai végzettséghez.

Összefoglalva a kapott eredményeket:

megállapították, hogy a képernyő (TV, számítógép) előtt eltöltött idő, amelynek csoport átlaga 5,3!!! óra volt naponta és a gyakoribb erőteljes fizikai aktivitás (4 alkalom hetente) jelentős mértékben csökkentette a depresszió, a szorongás, az alacsony önértékelés és az élet elégedetlenségével járó tüneteket.

A statisztikai elemzés azt mutatta, hogy a kevesebb képernyő előtt eltöltött idő és a rendszeres fizikai aktivitás együttes hatása jóval kisebb kockázattal járt a depresszió, a szorongás, az alacsony önértékelés és az élet elégedetlenségének tüneteinek megjelenése esetében.

Érdekes módon az objektíven mért fizikai aktivitás és a mentális egészségre vonatkozó eredmények között nem figyeltek meg jelentős, szignifikáns összefüggést.

Szerkesztői megjegyzés: nagyon nagy tehát mind a szülők, mind a tanárok felelőssége, annak tekintetében, hogy a COVID-19 világjárvány időszakában gyakorlattá vált digitális oktatás időtartamát ne vigyék túlzásba, és a maradék időt mindenképpen használják ki  arra, hogy lehetőleg a szabadban rendszeres fizikai aktivitással töltsék a fiatalok.  

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0196286

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu