Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az USA-ban eleget mozognak az emberek?

Érdekességek

Az USA-ban eleget mozognak az emberek?

2017.04.11

Az amerikai Járványtani Intézetek Kontrol és Megelőzési Központjának (továbbiakban CDC) felmérése szerint az USA-ban Colorado Állam lakosságnak 27,3 %-a,  a washingtoni emberek 26,3 %-a, míg Alaszka államban a lakók 25 %-a éri el az ajánlott fizikai aktivitási mennyiséget illetve minőséget.

A CDC állásfoglalása szerint a felnőtteknek 2,5 órát kell közepes intenzitású fizikai aktivitással tölteni hetente (vagy 75 percet erős fizikai aktivitással) és ezek mellett izomerősítő gyakorlatokat is kell csinálni legalább hetente kétszer, úgy mint a fekvőtámasz vagy a súlyemelés. 

Az USA-ban a felnőttek átlagosan 20,6 %-a érte el mindkét edzéstípusban az ajánlott mennyiséget, de többek teljesítették az aerob aktivitásra vonatkozó ajánlásokat (51,6%), mint az izomerősítésre vonatkozóakat (29,3%).

Nyugat-Virginiában és Tennessee Államokban (mindkét esetben 12,7%), valamint Mississippi Államban (14,2%) érték el legkevésbé a javaslatokban szereplő értékeket. 

Carmen Harris epidemiológus, kutató szerint ez az első felnőtteket felmérő vizsgálat, ahol az aerob kapacitás (oxigénfelvevő képesség) és az izomerő növelés általános előírásainak betartását mérik egyszerre. Ezek az adatok a jövőbeni új kutatásokhoz szolgálhatnak alapul. Harris szerint a kapott nemzeti eredmények bíztatóak lehetnek a jövőt tekintve.  Erre az alapra jól lehet majd építkezni, de még mindig sok munka van előttünk – állítja a kutatásvezető.  Még mindig nem lehet tudni, hogy miért alakul másképpen az aerob és izomerő fejlesztő edzések előírásainak betartása az államokban, de az biztos, hogy a demográfiai tényezők fontos szerepet játszanak benne. A kutatók megállapították, hogy a férfiak 23,4 és a nők 17,9 %-a érte el az előírásokat.

Ez egy 2011-es telefonos kérdőíves adatokon alapuló, több mint 450 000 amerikai felnőtt embert érintő vizsgálat volt, ahol az emberek fizikai aktivitását saját bevallásuk alapján számolták össze és így a valóságtól némi eltérés lehetséges.

A vizsgálatot végzők kiemelték, hogy a fizikai aktivitást a munkaidőn kívül értették, ezért azok az emberek, akik fizikai munkát végeznek, a valóságban lényegesen többet mozoghatnak.

livescience.com




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu