Főoldal / Hírek / Érdekességek / A rendszeres testmozgás növelheti a fájdalomtűrést

Érdekességek

A rendszeres testmozgás növelheti a fájdalomtűrést

2023.06.04

Egy újabb eredmény, amely nagyon kedvező következményekkel járhat a krónikus fájdalommal élők számára.

A napokban publikált norvég populáción végzett longitudinális, vagyis után követéses kutatások eredményei alapján a rendszeres testmozgás növelheti a fájdalomtűrést. Az eredmények összefüggést mutattak a testmozgás mennyisége és intenzitása és a fájdalomtűrés között.

Egy több mint 10 732 felnőtt bevonásával végzett nagy létszámú két (2007-2008 és 2015-2016) vizsgálatban, a kutatók azt találták, hogy azok, akik következetesen mérsékelt vagy erőteljes fizikai aktivitást folytatnak a 7-8 éves vizsgálati időszak alatt, a legmagasabb fájdalomtűrésről számoltak be. Az eredmények azonban azt is kimutatták, hogy még a könnyű testmozgás is nagyobb fájdalomtűréssel járt.

A fizikai aktivitás (FA) befolyásolhatja a krónikus fájdalom kockázatát vagy progresszióját a fájdalomtűrésen keresztül. Ezért a szerzők arra törekedtek, hogy felmérjék, hogy a szokásos szabadidős FA-szint és a FA-változás hosszirányban befolyásolta-e a fájdalomtűrést a vizsgált populációban. A mintában 10 732 Norvég személy vett részt, melynek 51%-a volt nő. A szabadidős FA szintjét kérdőív segítségével mérték fel, a kísérleti fájdalomtűrést hidegpresszor teszttel (HPT) mérték, amelyben a résztvevők a lehető leghosszabb ideig jeges vízbe merítették a kezüket és vizsgálták ennek időtartamát.

Azt találták, hogy a két felmérés során magas konzisztens FA-szinttel rendelkező résztvevők szignifikánsan magasabb toleranciát mutattak (20,4 mp), mint azok, akik ülő életmódot (13,7mp) folytattak.

Az ismételt mérések azt mutatták, hogy a könnyű (6,7 mp), a mérsékelt (14,1 mp) és az erőteljes (16,3 mp) FA-t végző csoportok fájdalomtűrőbbek voltak, mint az ülő életmódot folytatók.

Összefoglalva: a 7-8 év különbséggel mért két időpont bármelyikében a magasabb fizikai aktivitást végzők magasabb fájdalomtűréssel birtak, mint az ülő életmódot folytatók. A fájdalomtűrő képesség a magasabb teljes aktivitási szinttel folyamatosan nőtt, és azoknál a leginkább, akik növelni tudták aktivitási szintjüket a visszamérés során. Ez azt jelzi, hogy nemcsak a teljes FA mennyisége számított, hanem a változás iránya is. A FA nem mérsékelte szignifikánsan a fájdalomtűrő képesség változását az idő múlásával, bár a hatás enyhén csökkent, valószínűleg ennek oka az öregedés volt. Ezek az eredmények alátámasztják a megnövekedett FA-szintet, mint lehetséges nem farmakológiai utat a krónikus fájdalom csökkentésére vagy megelőzésére.

A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a fokozott fizikai aktivitás növelheti a fájdalomtűrést és bármilyen fizikai tevékenység idővel jobb eredményt mutatott szemben azokéval, akik ülő életmódot folytattak.

A kutatók azt is megállapították, hogy azok az emberek, akik a vizsgálat megkezdésekor ülő életmódot folytattak, és magasabb fizikai aktivitásról számoltak be a visszamérés során, szintén magasabb fájdalomtűréssel rendelkeztek, szemben azokkal, akik nem változtattak életmódjukon és folyamatosan ülő életmódot folytattak a vizsgált időszak alatt, bár ez a megállapítás statisztikailag nem volt szignifikáns.

Nem találtak szignifikáns különbséget a fájdalomtűrésben a férfiak és a nők között. Az eredmények azt mutatták, hogy a fizikai aktivitás szintjének pozitív változása idővel magasabb fájdalomtűréssel járt az azonban még nem eléggé tisztázott, hogy a testmozgás hogyan befolyásolhatja a toleranciát vagy a krónikus fájdalom kockázatát.

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0285041
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu