Főoldal / Hírek / Érdekességek / Előzzük meg az eleséseket!

Érdekességek

Előzzük meg az eleséseket!

2018.10.19

Perturbációs egyensúly-edzés az időskorúak eséseinek csökkentésében

Az időskorúaknál a sérülések, törések leggyakrabban az elesésnek köszönhetőek, amelynek következtében gyakran kórházba is kerülnek és sokszor sajnos a fekvés okozta következmények miatt halált is okozhatnak.

Bár többféle, az erőt és az egyensúlyt fejlesztő edzés létezik időseknél annak érdekében, hogy csökkentsék az elesések számát, azonban még nem számoltak be az elesések jelentős csökkenésről, csupán mérsékelt javulásról beszélhetünk ezen a téren. Főleg a gyengébb fizikumú, vagy beteg (Stroke-n átesett vagy a Parkinson-kóros) csoportoknál magas a kockázata az elesésnek. Ez azért is fordulhat elő, mert korábban nem feladat-specifikus gyakorlatokat végeztek – ami ebben az esetben az elesés elkerülése lenne - annak érdekében, hogy visszaszorítsák az esések számát.

A perturbációs egyensúlyedzés erre a célra kifejezetten alkalmas egy olyan környezetben, ahol a biztonságos körülmények adottak. A eddigi vizsgálatok azt bizonyították, hogy mind az egészséges, mind a gyengébb fizikai állapotú, mind pedig a fent említett beteg csoportoknál ez az edzéstípus csökkentette az elesések számát.

A vizsgálatban a terápia során futószalagos terhelést, a terapeuta által meghatározott perturbációs edzést és a perturbációs-egyensúly (különböző típusú feladatok és mindezek a tér különböző irányaiban) edzés hatékonyságát keresték.

Időskorú embereknél az elesés számának csökkentésében a futószalagos és perturbációs edzések bizonyultak a leghasznosabbnak, és bár még további hosszú távú vizsgálatok szükségesek, a perturbációs egyensúly-edzés bizonyult a leghatékonyabb módszernek az elesés számának csökkentésében.

www.ncbi

www.ncbi

www.ncbi
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu