Főoldal / Hírek / Érdekességek / ELÉG A HÁTFÁJÁSBÓL - úszástechnikák hátfájásra

Érdekességek

ELÉG A HÁTFÁJÁSBÓL - úszástechnikák hátfájásra

2016.09.08

A hátfájás alapja lehet a gyenge törzsizomzat. Mert, amennyiben a törzsizomzat gyenge, nincs ami a gerincoszlopot alátámassza, így rossz lesz a tartásunk, feszültség alakul ki az adott területen, és végül kialakul a krónikus, tartós fájdalom. Ahhoz, hogy a problémát hosszú ideig megoldjuk, mindenképpen meg kell erősíteni a hátizomzatot. Ez viszont csak tudatos edzéssel érhető el, amelyhez nem kell feltétlenül edző terembe rohannunk. Sok olyan egyszerű mozgásforma létezik, amely a erősíti hátizomzatot, ilyen például az úszás is.

Az úszás erősíti a törzset és a mély törzsizmokat is és ezáltal egy hatásos módszer a kialakult hátfájás csökkentésére és annak megelőzésére. Ezen kívül van még egy előnye. Mivel a vízben csökken a felhajtóerő következtében az esetleges túlsúly következtében a szalagokra, ízületekre ható megterhelés, így ízületi bántalmakkal és akut fájdalmakkal is medencébe mehetünk. A légzés és szív-keringési rendszer is megerősödik, de ez inkább csak egy kedvező mellékhatás a hátfájósok esetében. Viszont, sajnos nem mindegyik úszástechnika és úszásnem megfelelő a hátfájásoknak.

Mellúszás

A hátfájás ellen a legkevésbé hatásos a mellúszás, annak ellenére, hogy ez az úszásnem számít legtöbbünk számára a legkönnyebbnek és a legegyszerűbbnek. Ez az oka, hogy ebben az úszásnemben úszókat látni az uszodákban leggyakrabban Az előnye az egyszerűségében rejlik, valamint abban, hogy jól be lehet osztani energiánkat, aminek következtében a belélegzett levegőnk is tovább bent tartható, illetve a légvételi technika is könnyen elsajátítható. Ugyanakkor nem ajánlják kifejezetten hátfájás esetén ezt az úszásnemet, tekintettel arra, hogyha például nem akarjuk fejünket a vízbe tenni a mellúszás közben sokszor derékhomorítással végezzük a mozgást, így sokszor túlzottan megfeszítjük emiatt a nyakunkat, hogy előre nézzünk. Ahelyett, hogy a hátunkat ellazítanánk, görcsösek leszünk és a legrosszabb esetben nyak és gerincfájdalmakkal szállunk ki a vízből. Ha ezt el akarjuk kerülni, ügyeljünk arra, hogy ne homorítsunk úszás közben, valamint, hogy a siklás fázisban a lábtempó után ellazítsuk az egész testünket, ezzel a hátunkról is levesszük a terhet.

 

Pillangóúszás

Ez az úszásnem igen megerőltető és technikailag bonyolult. Ezért terápiás célokra nem is ajánljuk. Általában a profi sportolók szoktak ebben az úszásnemben úszni, hátfájás ellen nem ajánljuk ezt az úszásnemet, úszástechnikát.

Hátúszás, gyorsúszás

A két úszásnem látszólag hasonló technikán alapul, DE a hátúszás a gyorsúszásnál talán azért jobb, mert a nyak el tud lazulni, mivel nem kell a fejet forgatni. A levegővétel miatti félelem szempontjából is nagyon előnyös ez az úszásnem, hiszen nem kell a fejet a víz alá tenni. A hossztengely körüli forgás sem fordul elő, ami viszont gyorsúszásnál sokszor probléma lehet. Mivel hátúszás közben a csípőnk megemelkedik, ezáltal erősödik a törzsizmunk, amely a leginkább kitett terület az ülő életmód adta veszélyeknek. Ezen felül a nagy karmozdulatoknak hála ellazulnak a vállak is. Hátúszás közben is természetesen el kell kerülni a derékhomorítást, hiszen - sokszor -, mivel nem látjuk a medence szélét és az úszásunk egyenes vonalvezetésére is figyelni kell sokaknak kényelmetlen úszásnem. Ettől eltekintve ez az úszásnem a legmegfelelőbb a hátfájás ellen, hiszen ekkor erősödnek leginkább a törzsizmok, és a hátunknak nagyon jót teszünk vele.

Összefoglalás

Az úszás az egyik legkönnyebb formája a törzs és gyakorlatilag a test összes izmának edzésére. Ezen felül az ízületek szempontjából is kíméletes mozgásforma, edződik a légzés és a szív-keringési rendszer is. A sérülések előfordulása gyakorlatilag nulla. Emiatt gyakorlatilag a hátfájásra alapprogram az úszás minden terápiája során. Ha nem vagyunk biztosak, hogy jó a technikánk forduljunk szakemberhez, és a hátunk megfogja hálálni az odafigyelést.

http://www.trainingsworld.com

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu