Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az aerob fittség létjogosultsága

Érdekességek

Az aerob fittség létjogosultsága

2024.05.28

Akik 4 perc alatti futják le az egy mérföldes távot, azok a férfiak hosszabb élettartamra számíthatnak.

Egy új tanulmány eredménye alapján, - amit Sir Roger Bannister (1929-2018) brit középtávfutó, orvos és akadémikus teljesítményének emlékére a négy perc alatti mérföldes rekordjának 70. évfordulóján tettek közzé, - azon 200 férfi futó közül, akik 4 perc alatt tudták teljesíteni az egy mérföldes távot, azok hosszabb élettartamra számíthattak és átlagosan csaknem öt évvel tovább éltek. Sir Roger Bannister volt az első, aki az egy mérföldet (1 609 m) négy perc alatt teljesítette.

A szerzők tanulmányának célja arra irányult, hogy megvizsgálják, hosszú távon hogyan hat a nagy intenzitású testmozgás az élsportolók életminőségére. Már tankönyvi adat, hogy az élsportolóknak a tartós aerob teljesítményük miatt megnő szívük térfogata, és bizonyos eredmények alapján ez negatív hatással lehet egészségükre és élettartamukra, de a szerzők ezen elemzés alapján éppen ennek az ellenkezőjét tapasztalták.

A tanulmány készítői minden olyan futó születési dátumát feljegyezték, akik sikeresen teljesítették az egy mérföldes távot, továbbá feljegyezték a sikeres kísérletének dátumát, jelenlegi életkorát (ha még él) vagy ha már nem élt, akkor halálozási korát és ezt összehasonlították az ENSZ Életkor táblázataival, hogy meghatározzák a futók jelenlegi vagy halálozási kora, élettartama, életminősége és származási országa közötti különbségeket. A tanulmány szerzői tehát nemcsak azt figyelték meg, mennyi ideig éltek a futók, hanem azt is elemezték, hogy mennyire voltak egészségesek életük során, hiszen hozzáfértek az orvosi adataikhoz is.

Az eredményeik alapján az első 200 férfi közül, - döntően az Egyesült Királyságból, Ausztráliából, Franciaországból, Új-Zélandról és az Egyesült Államokból származó futók voltak -, akik 4perc alatt futották le az egy mérföldet azt találták, hogy mindössze 60 halt meg (30%) és 140 még életben volt.
Az ausztrál és kanadai kutatók tanulmánya szerint a 200 elitfutó átlagosan csaknem öt évvel tovább él, mint az átlagnépesség.

A négyperces mérföld áttörése rendkívüli eredmény volt 70 évvel ezelőtt, és megmutatta, hogy az emberi szervezet milyen rendkívüli teljesítményre képes. Figyelemre méltó módon azt tapasztalták, hogy Sir Rogerhez hasonlóan, - aki 88 éves koráig élt -, az első futók többsége is megélte a 70-es, 80-as éveit, és többségük ma is él és egészséges.

A 4 perc alatti mérföldes futók átlagosan 4,7 évvel éltek túl a várható élettartamuknál.

A megfigyelések végső következtetése, hogy akik 4 perc alatt teljesítették az egy mérföldet, azoknak a futóknak az élettartama az általános populációhoz képest megnövekedett, és ez megkérdőjelezi azt az állítást/elképzelést, hogy az extrém állóképességi gyakorlatok károsak lehetnek a hosszú élettartamra.

Szerkesztői megjegyzés: Természetesen nem mindenkinek kell tudnia négy perc alatti mérföldet lefutni ahhoz, hogy idős koráig jó egészségnek örvendjen, de rendszeresen kell aerob módon mozognia.

A mérföld világrekordja jelenleg 3,43, és a marokkói Hicham El Guerroujé jegyzi. Ollie Hoare a leggyorsabb ausztrál (3.47.48), és Kevin Sullivan tartja a kanadai rekordot (3.50.26), mindkettőt a bisletti játékokon állították fel a norvégiai Oslóban. Máig egyetlen női futó sem lépte még át a négyperces korlátot. A női világcsúcs jelenleg 4:07.64, amelyet a kenyai Faith Kipyegon állított fel 2023-ban.

https://bjsm.bmj.com/content/early/2024/05/05/bjsports-2024-108386

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu