Főoldal / Hírek / Érdekességek / Edzés hatása a szív-érrendszerre

Érdekességek

Edzés hatása a szív-érrendszerre

2017.02.13

A zsigeri vazokonstrikció (érszűkület) és az izomműködés a véráram jelentős részét a központi keringésbe juttatja.

A mozgás megkezdésénél az aktív izmok vaszkuláris összetevője gyarapszik a helyi verőerecskék tágulásának a következtében.

A vázizmok erezettsége mögött az áramlás által irányított és az izmok saját, miogén szabályozó mechanizmusok állnak. Az izmok saját miogén tónusának változásai képezik az alapját az elsődlegesen fontos helyi keringésszabályozásnak, az áramlási autoregulációnak, az anyagcserétől függő szabályozásnak. Edzés hatására kis változások mennek bennük végbe ahhoz, hogy megfelelően reagáljanak a megemelkedett véráramlásra.

Egyidejűleg más vérerek és szövetek, amelyek veszélyeztetnék a vérellátást átmenetileg összeszűkülnek vagy bezáródnak. Ezen folyamatok mennek végbe a zsigeri és a vese területén.

Ezekben a szervekben az edzés intenzitásának függvényében csökken a véráramlás, amely hatására a relatív könnyű fizikai aktivitás következtében (90-es pulzus) a vér a hasi zsigerekből a működő izmokba tolul.

Két tényező befolyásolja a véráramlást az inaktív szövetekben: egyrészt a megemelkedett szimpatikus idegrendszeri hatás, másrészt olyan helyi kémiai anyagok, amelyek direkt módon serkentik az erek összehúzódását vagy más vazokonstriktor (érösszehúzó) anyagok működését segítik elő.

A vesében szimpatikus hatás következtében érszűkítő hatás következik be. Nyugalomban a vesén átáramló vér mennyisége 1100 ml/ perc (mely a teljes perctérfogat 20%-a), ez a legmagasabb érték, ha a teljes perctérfogatot nézzük, de akkor is ha a szerv súlyához viszonyítjuk.

Maximális fizikai teljesítmény alatt ez 250 ml/percre csökken, azaz csupán 1%-ára a teljes perctérfogatnak. Egy nagymértékű, de csak átmeneti véráram csökkenés következik be terhelés alatt a májban, a hasnyálmirigyben, és a gyomor-bél traktusban is.

Forrás: William D. McArdle, Frank I. Katch, Victor L. Katch (2015) Exercise Physiology, Wolters Kluwer
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu