Főoldal / Hírek / Érdekességek / DEPRESSZIÓRA HAJLAMOS? SPORTOLJON!

Érdekességek

DEPRESSZIÓRA HAJLAMOS? SPORTOLJON!

2018.09.28

Egyik sport sem lehet önmagában a depresszió elleni gyógyszer, de a kezelés részeként mindenképpen mozogjunk.

 A sport a lélekre is hatással van, és ha már rá tudjuk magunkat venni a mozgásra, megtettük az első lépést a változtatásra. Nagy különbség van ugyanakkor depresszió és szomorúság között.

A depresszió esetén ugyanis sokszor nélkülözhetetlen a gyógyszeres kezelés és nagy változtatások szükségesek az ember életében (munka, életmód, vagy magánélet).

Amikor „csak” szomorúak vagyunk, néha elég pusztán, hogy elmegyünk futni. Minél több az aerob mozgás, annál kevesebb az idegrendszeri probléma.

Az erőfejlesztés nem csak a memóriának tesz jót, hanem a demencia (időskori elbutulás, egy agyi elváltozás okozta tünet együttes) ellen is hatékony gyógyszer. John J. Ratey könyvében leírja, hogy a mozgás az agyi vérkeringést serkenti és támogatja a neurogenezist (új sejtek születése, amelyek idegsejtekké alakulhatnak például az agyban). Ahhoz viszont, hogy pozitív hatásait élvezzük szükséges legalább a heti két edzés. Ahogy az edzés hatásaként fejlődik az erő, a kognitív működésünk is javulni fog.

A stressz csökkentésében is jótékony hatása van a sportnak.

A negatív stressz egyik megnyilvánulási formája az, amikor nem tudunk aludni. Ezt a kiegyensúlyozott fizikai aktivitással helyes mederbe lehet terelni, amin keresztül pedig kipihenhetjük magunkat.

A kontrol elvesztése sokszor megnyilvánul az egészségtelen étkezésben és abban, hogy elhagyjuk magunkat. Ebben is segíthet a mozgás, mivel sport hatására úgy érezzük, hogy visszatér a jó értelembe vett uralom saját testünk felett.

A nőknél pedig számos kutatás számol be arról, hogy sport hatására megnövekedik az önbecsülés, mely egészségesebb szexuális élethez vezethet.

A Duke Egyetem USA) kutatása alapján a depresszióban szenvedők négy hónapon keresztül tartó tervezett edzése hasonló hatással volt a betegekre, mint a gyógyszerek szedése.

Sok esetben a depresszió kialakulásának a hátterében neurotranszmitter (ingerületátvivő kémiai anyag) szint csökkenése áll. Ilyen kémiai hírvivők a szerotonin, dopamin és a noradrenalin.

A sport, vagy fizikai aktivitás megemeli a kémiai hírvivők koncentrációját a vérben.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy olyan kézenfekvő és olcsó orvosságot, mint a sport kihagyjunk a terápiánkból!

Vagyis ne feledje a legolcsóbb orvosság a rendszeres mozgás.

www.sportlife.es
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu