Főoldal / Hírek / Érdekességek / Daganatos betegségek kezelése utáni rehabilitáció Jógával, fizikai aktivitással

Érdekességek

Daganatos betegségek kezelése utáni rehabilitáció Jógával, fizikai aktivitással

2017.07.24

Azok a páciensek, akiket mellrákkal műtöttek sokszor tapasztalnak kar és vállproblémákat, fájdalmat, zsibbadást és a mozgástartomány csökkenését. Egy friss tanulmányban azt vizsgálták, hogy mellrák műtéten átesett nők miképpen reagálnak a műtét utáni alapellátásra, valamint ha ezt a kezelést jógával is kombinálják. Az alapellátás kar és váll mobilizációt célzó gyakorlatsorokból állt.  A kezelést jógával kiegészítő csoport kapott még ehhez egy jóga DVD-t is. A csak alapellátásban részesülők 69%-nál javult az életminőség a 10. héten és a 6. hónapban is. A jógázó csoportnál a 10. héten 62%-nál volt megfigyelhető fejlődés, a 6. hónapban viszont már 82%-nál volt pozitív a változás, valamint kevesebb ember számolt be a kar zsibbadásáról, mint a másik csoport esetében. A jóga nem hagyományos útja a gyógyulásnak, viszont nagyon hasznosnak bizonyult az alapellátással összehasonlítva.

A tüdőrák utáni felépülés során gyakori az ezekkel a problémával összefüggésbe hozható fáradság, valamint egyéb tünetek megjelenése. Olyan pácienseket vizsgáltak, akiket a kórházból a műtét után hazaengedtek. Egyensúly feladatokkal és könnyű sétával kezdtek, majd addig emelték a séta intenzitását és idejét, amíg még tolerálta a szervezetük. Bár nagyon alacsony intenzitáson folytak az edzések a pácienseknél javultak a fáradási paramétereik, a fizikai fittségük, a szellemi teljesítményük, és az életminőségük az operációt követő hatodik hétre.  

Rákos betegeknél nagyon gyakoriak a hosszantartó mellékhatások, miután már a kezelés véget ért. Már egy kis testmozgás is segíti a rákot túlélők életének javulását, nem is beszélve egy jól összeállított edzéstervről, amely nagymértékben segíti a teljes felépülést és visszatérést a hétköznapokba. Ezeket a kezeléseket jól kiegészítheti a helyesen összeállított jóga gyakorlatok beiktatása is életükbe.

 

http://actigraphcorp.com
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu