Főoldal / Hírek / Érdekességek / Cukorbetegek figyelem!!! Sétáljon el a szívbetegségektől

Érdekességek

Cukorbetegek figyelem!!! Sétáljon el a szívbetegségektől

2019.06.14

Az a megállapítás, hogy a sétának pozitív egészségügyi hatásai vannak közismert.

 

Aki sokat sétál, tovább él és kevésbé van kitéve szívproblémáknak és az adott életkorra jellemző betegségeknek.

 

Egy mexikói és egyesült államokbeli kutatásban a séta pozitív hatásait vizsgálták idős embereknél. A 2 732 résztvevő 71 és 93 év közötti férfi volt, cukorbeteg és nem cukorbeteg egyaránt, akiknél a szívbetegségek kialakulásának esélyét kutatták.

Az első kérdőíves és orvosi vizsgálatok 1991 és 1993 között zajlottak. Ebben az időszakban még egyik férfinek sem volt szívbetegsége. A kutatók rögzítették, hogy a vizsgálati személyek mennyit gyalogolnak naponta. Hét évig követték folyamatosan nyomon, hogy kinél és mikor alakult ki koronáriás szívprobléma.

Azoknál a cukorbetegeknél, akik naponta kevesebb, mint 400 métert gyalogoltak szignifikánsan nagyobb eséllyel alakult ki koronáriás szívprobléma, szemben azokkal, akik rendszeresen napi 2 300 m-t vagy annál többet sétáltak. Azoknál viszont, akik az adott napi 2 300 m-t vagy annál is többet sétáltak, azoknál - legyen szó egészséges egyénről vagy cukorbetegről- ugyanolyan eséllyel alakult ki szívprobléma.

A nem cukorbetegeknél nem volt olyan markáns összefüggés a megtett gyalogút és a szívprobléma kialakulása között.

 

A sétálás/gyaloglás egy egyszerű, olcsó megoldás arra, hogy az idős cukorbetegeknél ne alakuljanak ki szívbetegségek.

 

Szerkesztői megjegyzés: egy 2 300 m-es gyalogút nagyjából 3 400 és 4 000 lépésszámot jelent a lépéshossztól függően. Az idős embereknél a lépésszámláló használata tehát lényeges eszköz lehet az egészséges életmód számszerű méréséhez.  

zeitschrift-sportmedizin
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu